Nej, liksom han som har kallat er är helig ska också ni vara heliga i allt ni gör. Det står ju skrivet: Ni ska vara heliga, för jag är helig.
1 Petrusbrevet 1:15-16

Världen idag

Lettiska parlamentet avvisade initiativ angående dödshjälp. Foto: Wikipedia

Lettland visar vägen med nej till dödshjälp

Ledare · Publicerad 00:00, 30 mar 2021

Lettlands parlament, saeima, fattade ett principiellt viktigt beslut i torsdags, då man avvisade ett medborgarinitiativ från den eutanasi­vänliga gruppen ”För en god död” om att legalisera aktivt läkarutförda assisterade självmord på patienter. 

Ett särskilt parlamentariskt etikutskott röstade nej till så kallad dödshjälp med siffrorna 12–0 och två nedlagda röster, detta på etiska grunder. Däremot visade den långa riksdagsdebatten att styrkeförhållandena var betydligt jämnare i saeima: 49 ledamöter avvisade medborgarinitiativet medan 37 önskade se det bifallet.

Fri omröstning, efter samvetet, tilläts i flera partier.

Det baltiska landet tar alltså ställning för en fortsatt livets kultur utifrån den hippokratiska läkaredens ställning om att bota, lindra och trösta, i den ordningen, som läkaryrkets uppgifter – däremot inte att vården ska medverka till att förkorta och släcka liv.

Utslaget är en seger för de fyra ledande lettiska kyrkofamiljerna, som tydligt sade nej till dödshjälp utifrån kristen människosyn om livets okränkbarhet.

”Alla tiders sånger” från Nashville sänds på TBN Nordic

Tv. Nu sänds hela programserien ”Alla tiders sånger” på den kristna tv-kanalen TBN Nordic, i åtta... söndag 24/9 11:00

Många bär ansvar för Sveriges resa från Bullerby till barnsoldater

Ledare Våld, sprängningar, skjutningar och regelrätta avrättningar fortsätter att plåga Sverige. Det... fredag 22/9 00:10