Vår själ väntar på Herren, han är vår hjälp och vår sköld. I honom gläder sig vårt hjärta, vi förtröstar på hans heliga namn.
Psaltaren 33:20-21

Världen idag

Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Foto: Szilard Koszticsak/AP/TT

Lärdomar av utfallen mot Ungern

Ledare · Publicerad 00:00, 27 maj 2023

I osedvanligt explicita och övertydliga ordalag förklarade i veckan Ungerns premiärminister Viktor Orbán att relationerna till Sverige är ”fruktansvärt dåliga”.

Att i så föga diplomatiska ordalag beskriva huvudskälet till Ungerns fortsatta nej – utöver Turkiets likaledes negativa inställning – till ett svenskt medlemskap i Nato, är högst ovanligt EU-länder emellan. Inte minst har svenska vänsterinriktade partier som S, MP och V gärna använt Ungerns nationalkonservativa inriktning, med kristdemokratiska inslag kring familjens och kristendomens ställning, som en slagpåse.

Detta har inte sällan skett i form av svepande, ideologiskt negativa fördömanden, såväl inrikespolitiskt i Sverige som i EU-politiken.

Orbáns parti Fidesz glömmer inte heller att det var Sveriges nuvarande statsminister och vice statsminister, i rollerna som partiledare för M och KD, som för några år sedan agerade pådrivande – och framgångsrikt – i att få Fidesz ut ur den europeiska kristdemokratiska partifamiljen EPP.

Nu får allt detta sammantaget konsekvenser för Sveriges säkerhetspolitiska situation – och visar på att med Finlands mer måttfulla framtoning hade läget varit ett annat för vårt land.

Styrräntan höjs på nytt – så mycket dyrare blir ditt bolån

Ekonomi. Torsdagens nya räntehöjning gräver ännu djupare hål i hushållens plånböcker. Ökade bolånekostnader... fredag 22/9 22:00

Många bär ansvar för Sveriges resa från Bullerby till barnsoldater

Ledare Våld, sprängningar, skjutningar och regelrätta avrättningar fortsätter att plåga Sverige. Det... fredag 22/9 00:10

Kristersson: Vi är mitt i extrem våldsvåg

Kriminaliteten. Flera utomstående tros ha blivit offer när två personer sköts ihjäl på en pub i Sandviken. – Det är... fredag 22/9 18:17

Viktigt att hedra pionjärerna när frikyrkligheten firar 175 år

Ledare I dag firar Sveriges frikyrklighet 175 år. Åtminstone om man betraktar dopen vid Vallersvik som... torsdag 21/9 00:40