Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

Likt Paulus behöver vi se på det kristna livet som en lång sträcka och inte ett sprintlopp, menar Stefan Swärd. Foto: Pontus Lundahl/TT

Kyrkornas arbete ska hålla i långa loppet

Ledare · Publicerad 00:00, 14 jul 2020

Vi är många som är aktivt och djupt engagerade kristna runt om i hela Sverige, och vi är många med olika typer av ledaruppdrag.

Ett antal tusen personer har dessutom sitt arbete och försörjning genom församlingsarbete, mission, evangelisation eller anställning i någon form av kristen organisation. Vi är en stor skara av cellgrupps- och bönegruppsledare, förebedjare, musiker och lovsångare, pastorer, präster, ungdomsledare, barnledare, själavårdare, kyrkvärdar, diakoner, kassörer, administratörer, evangelister, ljudtekniker, missionärer, författare, producenter av kristna tidningar, ansvariga för pensionärsverksamhet, mer mera. Listan kan göras mycket längre.

En gemensam erfarenhet hos alla dessa är ofta någon form av upplevelse av Guds kallelse. Det handlar inte bara om människors förtroende, för alla uppdrag i kyrkor och organisationer kräver människors förtroende. Det handlar ytterst om en övertygelse om att Gud vill att jag ska engagera mig, det handlar om Guds vilja för mitt liv.

En del kristna tjänare blir kända och hamnar i rampljuset. En del tjänar i det fördolda. Många gånger kan tjänsten i det fördolda bli det som på sikt ger störst välsignelse och frukt.

När Paulus skriver om sin tjänst för Kristus liknar han det vid långdistanslöpning. Han skriver om att fullborda loppet. Att gå i mål som en vinnare. Att kämpa och hålla ut. Det var en blandning av stor glädje och outhärdliga strapatser som präglade Paulus liv och gärning. Men det som bar honom var medvetenheten om Guds kallelse.

Och han förstod att det handlade om att hålla i längden, att fullfölja kallelsen.

När man springer ett maratonlopp är det både upp- och nedgångar. Ibland är det uppförsbackar som känns outhärdliga och man tror inte att man ska orka mer. Maratonlöparen måste lära sig att hushålla med krafterna; man kan inte gå ut för hårt. Maratonlöparen måste också lära sig att stanna vid vätskekontrollerna, annars kommer man inte att orka i det långa loppet.

Kristen tjänst och kristet arbete är inte något sprinterlopp. Många gånger visar sig resultaten först på lång sikt. Det viktigaste är inte att göra så mycket som möjligt på så kort tid som möjligt; det viktigaste är att hålla i längden.

Det finns mycket som kan distrahera vår tjänst för Kristus. Det finns olika sorts uppförsbackar. I den kristna gemenskapen behöver vi be för varandra, uppmuntra varandra och stötta varandra så att vi kan hålla i längden. Inte minst handlar det om att uppmärksamma dem som tjänar Kristus i det fördolda och kanske i små sammanhang.

Vätskekontrollerna är den stödjande gemenskapen, förbönen, vilan och avkopplingen och den personliga gemenskapen med Jesus själv.

Uppförsbackarna kan vara många. Det kan vara en andlig strid och motstånd eller helt mänskliga faktorer. Kamp kring familjeliv, äktenskap och föräldraskap, hälsotillstånd, psykiska utmaningar, frestelser som gäller sex eller ekonomi. För pastorer kan det handla om kamp när det gäller relationen till församlingen, relationen till andra pastorer eller gnissel i samarbetet i församlingsledningen.

Alla kristna i aktiv tjänst behöver aktivt förbönsstöd och stödjande personer och mentorer som man kan prata med.

Gud har inte lovat att allt ska vara enkelt eller bekvämt. Men han har lovat att alltid vara med oss, och att hjälpa oss när vi vänder oss till honom. Och han har lovat att en dag ta emot oss och låta oss leva med Herren i all evighet. Det är nog, det är allt, det är tillräckligt.

Det viktigaste är inte att göra så mycket som möjligt på så kort tid som möjligt; det viktigaste är att hålla i längden.

Vikten av ordningar kring det profetiska

Ledare Med anledning av SVT:s Uppdrag gransknings serie om Knutby har en intensiv debatt förts om vilka... torsdag 6/8 00:00

Vilka fallna mantlar ligger i dag på vår egen kontinent?

Ledarkrönika En berättelse från det Gamla testamentet har levt länge i mitt hjärta. En historia om två män – en... torsdag 6/8 00:00

Sol-Britt och Bengt Sundberg

Diamantbröllop. Den 6 augusti 1960 lovade Sol-Britt och Bengt Sundberg att älska varandra i nöd och lust. 60 år...