Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

Även kvinnors uppgift som mammor borde hedras. Foto: Martina Holmberg / TT

Kvinnodag glömde avgörande insats

Ledare · Publicerad 00:00, 10 mar 2022

Den internationella kvinnodagen har firats och ett antal kvinnor i karriären har hyllats: politiker, artister, idrottsstjärnor, företagare, journalister. Och i vanlig ordning inte ett ord om den stora och helt avgörande kvinnoinsatsen: att föda, älska, fostra den nya generation som samhällets överlevnad är beroende av. Det är en gärning som inte uppmärksammas, inte belönas.

Denna gigantiska samhälls­insats är så osynliggjord att orden mor/mamma knappast längre får användas i det offentliga livet, inte heller orden pappa eller förälder för den delen. Livets viktigaste relationer har reducerats till en juridisk könlös beteckning: vårdnadshavare.

Det fanns en tid när socialdemokratiska politiker i tal och böcker hyllade sina mödrar för deras självuppoffrande insatser för barn och familj. I dag gäller andra ideal, inte till gagn utan skada för samhället.

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

Ambulansförbund rasar mot ny dygnsvila: ”Horribelt feltolkat”

Ekonomi. Nya EU-regler om dygnsvila har börjat gälla. Detta trots stora protester från bland annat... måndag 2/10 20:00

C-stämman: Ja till dödshjälp och sänkt alkoholålder

Centerpartiet. Centerpartiet säger ja till att tillåta dödshjälp i Sverige. Partistämman sade även ja till att... måndag 2/10 17:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10