På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Regeringens förslag att göra det olagligt att förneka Förintelsen har mött kraftig kritik – och det med all rätt, skriver Stefan Gustavsson. Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT

Kunskap – inte förbud – är det bästa vapnet mot förnekelse

Ledare · Publicerad 00:10, 22 apr 2021

Justitieminister Morgan Johansson har meddelat att regeringen vill göra det olagligt att förneka Förintelsen och kommer att tillsätta en utredning i frågan. Motiveringen är att högerextremismen växer, att falsk propaganda sprids på sociala medier och att det snart inte finns några Förintelseöverlevare kvar i livet som kan vittna om koncentrationslägrens fasor.

Det är välkommet att en socialdemokratisk regering vill markera mot antisemitism och mot historierevisionism. Inte minst med tanke på hur illa S har skött frågan i Malmö, där antisemitismen håller på att fördriva stadens judar. Ett antal europeiska länder, som Tyskland och Österrike, har redan liknande lagar.

Ändå har förslaget mött kraftig kritik – och det med all rätt.

Principiellt ska politiker hålla fingrarna borta från vad medborgarna får lov att tänka, tycka och uttala. Politikernas uppgift är snarare att upprätthålla det demokratiska regelverket och där är yttrandefriheten central. Sanningen, i detta fall den fruktansvärda sanningen om Förintelsen, kan bekräftas med fakta och argument och behöver inte juridiska tvångsmedel till sin hjälp.

I stället för lagstiftning bör fokus läggas på forskning och bildning. Det är kunskap om historievetenskap – hur vi kan veta något om det som ägde rum innan vi fanns till – som bör prioriteras.

Pragmatiskt har det visat sig att länder som har förbud mot att förneka Förintelsen inte därmed har blivit kvitt antisemitism eller historierevisionism. Den juridiska medicinen verkar inte ha avsedd verkan på sjukdomen man önskar bota. Tvärtom kan åsiktsförbud trigga destruktiva krafter.

Om staten förbjuder en viss åsikt och påbjuder en annan ger det intryck av att det faktiskt finns något som döljs.

Behovet av kunskap om historievetenskap visar sig också på andra sätt. Professorn och läkaren Agnes Wold, känd som frejdig debattör och ett återkommande ansikte i medier, har sällat sig till dem som ifrågasätter Jesu existens som historisk person. Helt på tvärs med konsensus bland historiker. Agnes Wold hänvisar till en bok av Alvar Ellegård – professor i engelska – som hävdar att Jesus är en myt.

Ett argument är att ”bevisläget för Jesus existens inte är hundraprocentigt”. Det är principiellt samma sätt att resonera som Förintelseförnekare använder. I stället för att väga in det vi faktiskt har tillgång till av historiskt material använder man ofullständigheten i materialet som ett skäl att förneka historien.

Bättre alltså att uppvärdera historievetenskapen än att införa förbud.

Israelambassadör: Vänstern bidrar till judehatet

Antisemitism. Både det importerade hatet från Mellanöstern och den tradition av hat, uppvigling och fientlighet... torsdag 13/5 09:00

Skadligt när Försäkringskassan och 1177 manipulerar språket

Ledare 1177 Vårdguiden är ”invånarnas samlade ingång till den offentliga hälso- och sjukvården” och drivs... onsdag 12/5 00:10

Senaste nytt

    Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

    Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier