Men var nu starka och låt inte modet falla, för ert arbete ska få sin lön.
2 Krönikeboken 15:7

Världen idag

Vi behöver starta om processen från början, den process som Paulus och Petrus och de andra i den första generationens kristna startade i romarriket. (På bilden ett kors på Cypern). Foto: Petros Karadjias / TT

Kristen tro bär på nyckeln till västerlandet

Ledare · Publicerad 00:00, 2 aug 2018

Den brittiske historikern Tom Holland är känd för sina böcker om romarriket. Han har också väckt uppmärksamhet genom sina skarpa kommentarer om den kristna trons betydelse för västerlandet. Det senare är en insikt han själv inte alltid haft. En artikel han skrev förThe New Statesman (14/9 2016) har rubriken: ”Varför jag hade fel om kristendomen”. Ingressen lyder: ”Det tog mig lång tid att inse att min moral inte är grekisk eller romersk, men grundligt och helhjärtat kristen.”

I podcasten ”Unbelievable?” (21/7 2018) menar Tom Holland att ”Paulus brev, tillsammans med de fyra evangelierna, är de mest inflytelserika, de mest imponerande, de mest revolutionära skrifterna som har kommit ur den antiken världen."

Tom Holland, som inte är kristen utan agnostiker, menar att Nya testamentet utgör den viktigaste förklaringen till den västerländska kulturen: ”Begreppet folkrätt, för att ta ett exempel, eller mänskliga rättigheter, de går inte tillbaka till grekiska filosofer, de går inte tillbaka till det romerska imperiet; de går tillbaka till Paulus."

I ett annat sammanhang pekar Tom Holland på att uppdelningen kyrka – stat också är kristen: ”Konceptet med en sekulär sfär … kommer ur en specifikt kristen kontext.Ge då kejsaren det som tillhör kejsaren och Gud det som tillhör Gud. Det är den här kommentaren av Jesus … som ligger till grund för kyrkans och statens framväxt i Europa som självständiga storheter”.

Han menar till och med att upplysningen, med liberalism och humanism som följd, bör betraktas som ”kristna heresier” (villoläror), eftersom etiken de står för är inspirerad av Nya testamentet.

Detta är ord för en stukad kristenhet. Ser vi vilken rikedom vi har i den kristna tron?! Ser vi vilken befrielse det finns i Nya testamentets budskap?! Den agnostiske historikern Tom Holland gör det.

I dag lever västerlandet på övertid. Vi har skurit av rötterna till det budskap som skapat en unik, men förstås ofullkomlig, kultur med människovärde, frihet och rättssamhälle. Ännu njuter vi många av frukterna, men på sikt kommer de att förtvina om vi fortsätter avvisa den Gud som är roten till det goda.

Kronologin när det gäller den kristna trons inflytande i västerlandet är glasklar. Det började inte med politisk aktivism eller ett program för samhällsomdaning eller ny lagstiftning. Nej, det började med förkunnelsen av Guds rike och proklamationen om vad Gud har gjort genom Jesus; hans liv, hans död och hans uppståndelse. Det började med personlig tro, med övertygelse och lärjungaskap och med levande församlingar som predikade budskapet och praktiserade kärleken. Gradvis fick detta sedan konsekvenser för samhällsutvecklingen.

Nu är det därför tid för oss att med övertygelse och kraft förkunna Nya testamentets budskap. Vi behöver starta om processen från början, den process som Paulus och Petrus och de andra i den första generationens kristna startade i romarriket. Den process som Ansgar och Wittmar och långt senare väckelsens folk startade här i Sverige när de satte det kristna budskapet i rullning.

Självklart ska vi, inte minst i valtider, göra vad vi kan också politiskt för att ge vårt bidrag till samhällets utveckling. Men ytterst handlar det om förvandlade hjärtan och förändrade övertygelser.

Kronologin när det gäller den kristna trons inflytande i västerlandet är glasklar /.../ det började med förkunnelsen av Guds rike.

Fokus på klimat och corona väntas under Bidens styre

USA. Det så kallade murbygget mot Mexiko stoppas. USA återinträder i såväl Parisavtalet som... torsdag 21/1 08:00

Trumps avskedstal: Vi ber för nya regeringen

USA. Donald Trump har hållit sitt avskedstal som president för USA. Till mångas förvåning önskade Trump... torsdag 21/1 07:00

Låt inte USA-politik söndra Andens enhet

Ledare Den senaste tidens händelser i USA har skapat nya konfliktlinjer inom kristenheten. Även här i... torsdag 21/1 00:00

Expansionen av ditt hjärta och glädjen i din själ går tillbaka till vad du ser.

Ledarkrönika Jag har en gps i bilen, en sådan där som är integrerad i instrumentbrädan. Många av mina bilfärder... torsdag 21/1 00:00