Frukta Herren, ni hans heliga, de som fruktar honom lider ingen brist.
Psaltaren 34:10

Världen idag

Det var Alf Svensson som agerade för omsvängningar i olika frågor, där abortfrågan var det som tydligast fick kristdemokraterna att förlora sin grund, skriver Carin Stenström apropå Alf Svenssons aktuella kritik mot partiet och partiledaren Ebba Busch. Foto: Pontus Lundahl/TT

Kristdemokraternas väg till en nyckelroll i oppositionen

Ledare · Publicerad 00:10, 29 jul 2021

Kristdemokraterna ser ut att få ta över rollen som socialdemokratins främsta angreppsmål inför nästa val. Sedan sverigedemokraterna inlemmats i den borgerliga oppositionen har de förlorat den positionen. Nu gäller det att slå, och helst slå ut, den svagaste länken i den borgerliga kedjan, kristdemokraterna. Även liberalerna kommer sannolikt att attackeras sedan de lämnat samarbetet med regeringen.

Attackerna på enskilda kristdemokrater har varit hårda. De rättsaffärer partiledaren Ebba Busch hamnat i har utnyttjats, kanske även underblåsts, hårt. Att nu även förre partiledaren Alf Svensson går ut i skarp kritik mot det parti han lett under drygt 30 år, är naturligtvis lika ovälkommet för kd som välkommet för regeringspartierna.

Alf Svensson kan ha en poäng när han hävdar att många inte känner igen sitt parti. Men den som inledde vägen bort från det helgjutna samhällsalternativ som partiet urpsrungligen stod för, var just Alf Svensson. Det var han som förklarade att kristdemokraterna, det fristående alternativet i svensk politik, hörde till det borgerliga blocket, det var han som agerade för omsvängningar i olika frågor, där abortfrågan var det som tydligast fick kristdemokraterna att förlora sin grund.

Alf Svensson tycker nu att partiet har blivit för hårt. Han kan ha rätt i så motto att partiet numera agerar som ett av många andra riksdagspartier med oklar värdegrund och med den politiska makten som främsta mål. Självklart görs i dag andra prioriteringar än för snart sextio år sedan när partiet bildades. Då fanns inte de stora problem som i dag dominerar samhället. Att kristdemokraterna måste förhålla sig till våld och kriminalitet är självklart. Ett gott samhälle kan inte lämna ifrån sig makt och inflytande till onda krafter.

Den som i dag läser kristdemokraternas ursprungliga idé- och partiprogram slås av hur genomtänkt och genomsyrat det var av kristna värderingar, hur radikalt det var i fråga om människosyn, rättvisa, omsorg och omtanke. Det nya partiet bildades utifrån en stark oro över samhällsutvecklingen. Tyvärr fick det aldrig det genomslag som det förtjänade. När partiet efter lång ökenvandring närmade sig riksdagen, och direkt också regeringsmakten, var det annat än partiets värdegrund som stod i centrum.

Dörrarna öppnades för mycket som tidigare varit främmande för partiet, till exempel könsneutrala äktenskap och pride-parader. Det var denna omsvängning av politiken som fick partiet att tappa kompassen och möjlighet att göra verklig skillnad i politiken. Till dem som protesterade brukade Alf Svensson säga: ”sitt still i båten”. Men sitter man still för länge förlorar man kraft och rörelseförmåga.

Sverige nobbar FN-konferens: ”Antisemitiska inslag”

FN. Sverige var ett av flera länder som avstod från att uppmärksamma 20-årsjubileet av den första,... lördag 25/9 12:00

Känd diakon beskylls för judehat

Tro och solidaritet. Anna Ardin, diakon inom Equmeniakyrkan och ledamot i förbundsstyrelsen för socialdemokratiska Tro... lördag 25/9 08:00

Det är i misstrons mylla som alla broar bränns.

Gästkrönika Skandinavien har varit hela världens lilla Bullerby. Ett handslag har räckt, ett löfte har hållits.... lördag 25/9 00:00

Glädjeämnen mitt i fattigdomen

Missionsglimten Gå ut mission samarbetar sedan ett par år med inhemska missionärer på Madagaskar. Det är helt... lördag 25/9 00:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier