Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Jesu födelse. Foto: pixabay

Julens budskap är både sant och relevant

Ledare · Publicerad 00:00, 22 dec 2017

Vi går nu in i julhelgen, då vi ska fira det ofattbara: att Gud själv valde att bli människa, för att frälsa hela mänskligheten. Den som flanerar på valfritt köpcentrum i dessa dagar kan lätt få för sig att julen handlar om något helt annat. Som många andra helger har julen kommersialiserats och fått ett annat fokus. Kanske funderar en och annan på om julens egentliga budskap har något värde för den moderna människan. Är evangeliet relevant i vår tid? Några tecken i skyn tyder på att kyrkans tidlösa budskap är både sant och relevant.

Nyligen presenterade sökjätten Google de mest googlade orden under 2017. Under kategorin ”vad-frågor” återfinns frågorna ”Vad betyder pastor?” och ”Vad är pingst?” på plats fem respektive åtta. Man kan förstås tolka detta negativt, och konstatera att kunskapen om kristen tro verkar vara låg bland befolkningen. Men det kan också tolkas som ett uttryck för ett positivt intresse. Googles lista kan omvandlas till en utmaning för svensk kristenhet. Låt oss ta vara på människors nyfikna frågor och ta dem som utgångspunkt för att presentera evangeliet.

Den gångna helgen genomförde församlingen Hillsong sin årliga julshow,This is Christmas. Jag var där, och kan konstatera att showen var otroligt proffsigt genomförd. Högsta klass. Samtidigt blev jag tårögd när jag hörde pastor (googla det gärna, om du inte vet vad det betyder) Andreas Nielsen gå upp på scenen och presentera evangeliet. Så enkelt, men så tydligt och klart. Det är inte det tillkrånglade som lockar, utan det enkla evangeliet om Jesus Kristus. Det finns en oerhörd kraft i evangeliet.

Hovet fylldes två gånger om och man räknar med att 14 000 personer, varav många vanliga icke-kristna ”Svenssons”, tog del av föreställningen. Många församlingar har under advent anordnat julkonserter, som lockar till sig många människor. Allt detta är ett tecken i skyn. Men också en utmaning för svensk kristenhet. Alla kan inte fylla Hovet, men vi kan alla göra vårt yttersta, med de gåvor Gud har gett oss, för att nå människor med det enkla evangeliet.

I en ledartext i SvD för ett par veckor sedan (8/12) beskriver Ivar Arpi hur moderna ideologier i dag fyller den funktion som religion tidigare har gjort. Han använder #metoo som ett belysande exempel och förklarar hur fel det blir när radikalfeministerna ägnar sig åt att kollektivt skuldbelägga alla män. Och hur det kontrasterar mot Bibelns berättelse.

I sin text redogör han för evangeliets innersta kärna, utan förbehåll. ”Vi är för alltid skadade av syndafallet. Det är bara genom Guds nåd som människor kan få förlåtelse.” skriver han bland annat. Och fortsätter: ”Som människa är du egentligen inte värd Guds nåd, därför är den så mirakulös. Och därför anses det faktum att Jesus offrade sig för mänsklighetens synder som så oerhört.” Nog får det ses som ett tecken i skyn när ledarskribenter på profana tidningar använder evangeliets budskap – om synd, omvändelse, nåd och frälsning – för att skapa förståelse för årets största snackis.

Men även detta kan omvandlas till en utmaning för svensk kristenhet. Om de stora tidningarnas ledarskribenter kan skriva så ocensurerat om evangeliet, hur frimodiga borde då inte vi kristna vara med evangeliet. Låt oss ta det som en utmaning: att förkunna evangelium som aldrig förr.

Julens tidlösa budskap är både sant och relevant. Sant i den meningen att Jesus Kristus verkligen har uppstått från de döda. Men vi lever inte enbart i tron på ett historiskt faktum. Evangeliet är dessutom ytterst relevant, för vanligt folk. Det är högaktuellt, här och nu. Det krubban förkunnar om – att Gud blev människa för att frälsa människan från synden – är centralt för att förstå nyhetsflödet i vår tid. Evangeliet hjälper människor att förstå varför världen ser ut som den gör. Evangeliet kan förklara det politiska ideologier inte kan förklara. Och evangeliet kan förändra det politiska reformer inte kan förändra.

Helt vanliga svenskar är nyfikna på evangeliet, och söker efter svar. Och det är inga svåra, akademiskt tillspetsade frågor som ställs primärt. Det finns ingen anledning att krångla till evangeliet. Kraften ligger oftast i det enkla. Gud kom till oss som ett litet, enkelt barn. För den som sätter sin tro till Jesus kan allt förändras. Låt oss därför frimodigt förkunna evangeliet i vår tid. Gud blev människa – det är värt att fira.

Evangeliet kan förklara det politiska ideologier inte kan förklara. Och evangeliet kan förändra det politiska reformer inte kan förändra.

Hur kan vi se på när antisemitismen tilltar?

Ledare Judar i Europa Hela 90 procent av judarna i Europa anser att antisemitismen har tilltagit de senaste fem åren. De alarmerande siffrorna presenteras i en ny studie...