Låt Herren din Gud tala om för oss vilken väg vi ska gå och vad vi ska göra.
Jeremiah 42:3

Världen idag

I söndags installerades Svenska kyrkans nye ärkebiskop, Martin Modéus. Foto: Christine Olsson/TT

Jesuscentrerad predikan av ny ärkebiskop

Ledare · Publicerad 00:00, 6 dec 2022

Inom den svenska kristenheten ställer nog många frågan ifall det gick att skönja en ny ton i predikan när Svenska kyrkan i söndags fick en ny andlig ledare, i och med att Linköpings biskop Martin Modéus togs emot som ny ärkebiskop i Uppsala domkyrka.

Det Jesuscentrerade budskapet gick inte att ta miste på från rikshelgedomens predikstol: ”Rakt ur Jesu hållning kommer uppmaningarna till kyrkan och till var och en av oss: Tala sanning om livet och världen, verka för befrielse till kropp och själv i strukturer och för individer, låt glädjen blomma. Och räck nåden till oss otillräckliga, bristfälliga varelser som kämpar med våra liv.”

Här fanns också en ekumenisk ton, såväl mellan kyrkor som i synen på olika fromhetsriktningars plats och hemortsrätt inom Svenska kyrkan: ”Guds ande vattnar fälten på olika sätt, och så länge vi kan se att ur dessa olika myllor växer glädje, befrielse, äkthet och nåd, så tar vi emot det, i tacksamhet.”

Till detta kan läggas att såväl kloster som kristna kommuniteter nämndes i positiva ordalag i nye ärkebiskopens förkunnelse, tillika söndagens kollektändamål i Uppsala domkyrka.

Kanal 10 vädjar om ökat ekonomiskt stöd

Media. Den svenska tv-kanalen Kanal 10 står inför en tuff ekonomisk utmaning och behöver få in... lördag 28/1 18:00

TBN Nordic ändrar strategi – lägger fokus på playtjänst

Media. Den kristna ideella föreningen TBN Nordic gör förändringar i sin strategi och flyttar fokus från... lördag 28/1 13:00

Dags att tänka till kring våra församlingsstrukturer

Ledare Debatten som pågår gällande kyrkans förhållningssätt till samkönade relationer rymmer många... fredag 27/1 00:10