Den rättfärdiges frukt är ett livets träd, den som vinner själar är vis.
Ordspråksboken 11:30

Världen idag

I söndags installerades Svenska kyrkans nye ärkebiskop, Martin Modéus. Foto: Christine Olsson/TT

Jesuscentrerad predikan av ny ärkebiskop

Ledare · Publicerad 00:00, 6 dec 2022

Inom den svenska kristenheten ställer nog många frågan ifall det gick att skönja en ny ton i predikan när Svenska kyrkan i söndags fick en ny andlig ledare, i och med att Linköpings biskop Martin Modéus togs emot som ny ärkebiskop i Uppsala domkyrka.

Det Jesuscentrerade budskapet gick inte att ta miste på från rikshelgedomens predikstol: ”Rakt ur Jesu hållning kommer uppmaningarna till kyrkan och till var och en av oss: Tala sanning om livet och världen, verka för befrielse till kropp och själv i strukturer och för individer, låt glädjen blomma. Och räck nåden till oss otillräckliga, bristfälliga varelser som kämpar med våra liv.”

Här fanns också en ekumenisk ton, såväl mellan kyrkor som i synen på olika fromhetsriktningars plats och hemortsrätt inom Svenska kyrkan: ”Guds ande vattnar fälten på olika sätt, och så länge vi kan se att ur dessa olika myllor växer glädje, befrielse, äkthet och nåd, så tar vi emot det, i tacksamhet.”

Till detta kan läggas att såväl kloster som kristna kommuniteter nämndes i positiva ordalag i nye ärkebiskopens förkunnelse, tillika söndagens kollektändamål i Uppsala domkyrka.

Stoppa alla svenska skattepengar som göder det palestinska hatet

Gästledare Itamar Marcus, grundaren av organisationen Palestinian Media Watch, som granskar det som sägs i... tisdag 21/3 00:10

Ta emot Guds vapenrustning

Bönekrönika Gud är alltid och alltigenom god. Djävulen är alltid och alltigenom ond. Jesus kom för att vi... tisdag 21/3 00:00