Ingen har större kärlek än den som ger sitt liv för sina vänner. Ni är mina vänner, om ni gör vad jag befaller er.
Johannesevangeliet 15:13–14

Världen idag

Störst ansvar faller på Alexandra Pascalidou, som drev igenom publiceringen men ännu inte tycks inse problemet med hur hon utnyttjat en mycket starkt pressad familj, skriver Per Ewert. Foto: Christine Olsson/TT

Integritetskränkning av Expressen och Pascalidou

Ledare · Publicerad 00:10, 19 okt 2021

Journalistiken har några centrala etiska regler, där några lyder: Publicera korrekta och allsidiga nyheter, där alla parter får komma till tals. Respektera den personliga integriteten och publicera inget som kan kränka privatlivets helgd. Var varsam med bilder och namn, och avstå från publicering om det finns risk att enskilda skadas.

Dessa regler ska alla etablerade medieredaktioner ha i ryggmärgen. Ändå bröt Expressen mot i princip samtliga i samband med Alexandra Pascalidous reportage om den försvunna flickan i Östergötland som i förra veckan plötsligt återkom till sin familj, bara för att snabbt åter omhändertas av socialtjänsten. 

Alla som arbetat med ärenden kring tvångsomhändertagande av barn vet att dessa normalt utgör djupt komplicerade och smärtsamma situationer, där en mediebelysning ytterligare kan förvärra situationen för utsatta familjer. Detta är också något som media känner väl till, och prövar därför rutinmässigt sådana nyhetstips utifrån de pressetiska reglerna. 

Expressen bröt mot denna praxis när de publicerade bilder och filmer med namn och starka känslomässiga uttryck från de inblandade. Efter kraftfulla reaktioner avidentifierade de dock sina artiklar.

Reportern Pascalidou har däremot fortsatt att driva ärendet på sina sociala medier och indikerat att socialtjänstens hantering grundats på rasism, och att allmänheten bör hjälpa till att skaffa familjen ett juridiskt ombud. Detta är en i bästa fall okunnig, och i sämsta fall avsiktligt vilseledande beskrivning. I sådana här fall har föräldrar alltid rätt till ett betalt juridiskt ombud och en rättslig prövning av huruvida barnen löper en sådan risk för sin hälsa och utveckling att de behöver flyttas till annat hem. 

Rapporteringen utgör graverande övertramp mot både de direkt involverade och de pressetiska reglerna. I söndags medgav tidningen slutligen öppet att de ”gjort fel och varit ovarsamma”, och det är fullt möjligt att tidningens ansvarige utgivare kan räkna med ytterligare påföljder.

Störst informellt ansvar faller dock på den reporter som drev igenom publiceringen men ännu inte tycks inse problemet med hur hon utnyttjat en mycket starkt pressad familj. Expressen förklarar nu att de skärper rutinerna så att ingen medarbetare ska agera på ett sätt som påverkar tidningens trovärdighet. Detta kan vara kodspråk för att Alexandra Pascalidou kan ha skrivit sin sista rad i tidningen.

För de inblandade individerna är dock skadan redan skedd, och det var mycket onödigt att orsaka det på grund av dåligt medieomdöme.    

En nystart för Sverige – eller en smart uppstart på valrörelsen?

Ledare Så fick Sverige en ny regering och det politiska kaoset är för tillfället avvärjt. En... torsdag 2/12 00:10

Folkmord i Xinjiang bäddar för hård dom

Ledare Att Kinas president, Xi Jinping, nu formellt kan knytas till interneringslägren för uigurer kom... torsdag 2/12 00:10

Varje cell kommer att fortsätta hävda att vi är antingen man eller kvinna.

Ledarkrönika Man kan säga mycket om den nyliga debattartikeln i Expressen där företrädare för Liberala... torsdag 2/12 00:09

Gud är inte längre bort än att han sträcker ut sin hand till dig när du ropar.

Inför söndag Den här söndagen har kyrkoårstemat ”Guds rike är nära”. Tänker vi i tid, eller rum? Tänk, vad det... torsdag 2/12 00:00

Levande ljus är inte den största brandrisken

Säkerhet. Advent är här, en hektisk tid för brandkår och räddningstjänst. Men tvärtemot vad många tror är det... torsdag 2/12 05:00

Finns lösningen på dagens politiska kaos på Sinai berg?

Israelkommentar Dagens samhällskris och ökade polarisering har gett det mosaiska förbundet på berget Sinai ny...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier