Därför ska allt som ni sagt i mörkret höras i ljuset, och det som ni viskat i örat i enrum ska ropas ut på taken.
Lukas 12:3

Världen idag

Illa tänkt religionsangrepp från Liberalerna

Ledare · Publicerad 00:10, 24 jun 2022

Liberalerna är och förblir ett motsägelsefullt parti. De hyllar frihet och liberala värden, men lägger ibland förslag som uttrycker raka motsatsen till detta. Som i veckan, när de till och med rusade förbi Socialdemokraterna i förbudsiver mot konfessionella skolor.

Partiets strategi är svårbegriplig. Sedan partiledarbytet har Liberalerna kommit in i en opinionsmässig medvind och nådde i veckan ifatt Centern i DN/Ipsos. I ett sådant läge framstår det som illa tänkt att lägga fram förslag som riskerar att skapa motvilja bland väljare som börjat se mer positivt på Liberalerna.

Ändå är det precis det partiet gör när de nu föreslår ett totalstopp för konfessionella skolor.

Retoriken är densamma som vi har hört tidigare: Religionen är en privatsak, som skolan ska hålla sig borta från. Inställningen är exakt densamma som framfördes i Socialdemokraternas första partiprogram från 1897, och illustrerar att centrala kontaktpunkter finns mellan socialism och liberalism.

Sverige har en skoltradition som under nästan tusen år har formats på kristen grund, och en läroplan som föreskriver att alla skolor ska bygga på ”den etik som förvaltats av kristen tradition och västerländsk humanism”. Banden mellan skolan och den kristna tron är odiskutabla, och försök att utplåna det sambandet blir slag i luften. 

För vad vill liberaler och socialdemokrater bygga skolan på om religionen sätts i skamvrån? ”Individens oberoende” duger knappast som botemedel mot mobbning, stök och fallande skolresultat. Och hur tänker man sig en tvångsstängning av konfessionella skolor när FN-förklaringen och Europakonventionen kräver att varje stat måste garantera föräldrars rätt att ge barnen en utbildning som överensstämmer med deras religiösa och filosofiska grundsyn?  

Mellan raderna i Liberalernas utspel framgår att partiet vänder sig mot integrationsproblem som ligger hos de få kvarvarande muslimska skolorna. Men de som främst skulle drabbas är den större gruppen välfungerande kristna skolor. Detta vore orättfärdigt. 

De utmaningar som Liberalerna önskar åtgärda skulle heller inte försvinna med ett förbud. Flera skolor som kan anses religiösa är i dag registrerade som icke-konfessionella, och undersökningar visar att kristna skolor har bättre integration än kommunala. Ett totalstopp skulle inte lösa problemen, och strider dessutom mot grundläggande friheter.

Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten är några av dem som redan har sågat förslaget på ledarplats. De väljare som funderat på att stödrösta på Liberalerna fick i veckan ett tungt skäl att avstå.

Ett totalstopp skulle inte lösa problemen, och strider dessutom mot grundläggande friheter.

Snart hålls årlig gudstjänst för Sveriges ofödda barn

Prolife. Den 3 juli hålls en gudstjänst i Holmstrand till minne av de barn som inte fått födas i vårt land.... lördag 25/6 18:00

En skridskolegend har fått gå hem

Ledare Skridskolegenden Jonny Nilsson berättade i ett reportage i Världen idag (våren 2021) om hur hans... fredag 24/6 00:00

Svaret på vår djupaste längtan finns hos en enda person

Krönikor För några år sedan satt jag på tunnelbanan på väg till bibelskolan där jag studerade. I varje... torsdag 23/6 00:10

Tryck från hbtq-grupper kräver vaksamhet hos församlingen

Ledare Slutna grupper på Facebook arbetar aktivt för att undergräva den bibliska synen på homosexualitet.... torsdag 23/6 00:10

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier