Herre, upp i himlen räcker din nåd, din trofasthet ända till skyarna.
Psaltaren 36:6

Världen idag

Starkast i det republikanska fältet är Ron DeSantis. Han vann en jordskredsseger i guvernörsvalet i Florida i november och har den ovanliga förmågan att gå hem hos både konservativa och mittenväljare, menar ledarskribenten. Foto: John Locher/AP/TT

Hur formeras fältet inför nästa års USA-val?

Ledare · Publicerad 00:10, 4 jan 2023

Amerikansk politik är nästan alltid i någon fas av en valrörelse. Det är i dag ett år tills primärvalen inleds inför nästa års presidentval. Det demokratiska partiet är i ett pressat läge med en djupt impopulär president, som framstår som alltför ålderssvag för att orka leda landet ända till januari 2029.

Bakom honom finns en vicepresident i Kamala Harris, vars popularitetssiffror dock är ännu sämre än Bidens. Demokraternas största hopp tycks just nu vara om deras kandidat finge möta den ende av de tilltänkta republikanska kandidaterna som i dag är ännu mer impopulär än deras egna. Hans namn är Donald Trump.

Trumps personlighetstyp och strategiska beslut kan knappast jämföras med någon annan politiker. Han gör det som ingen annan skulle vilja eller våga. Ibland kan det vara av godo, som när han till skillnad från andra presidenter faktiskt höll löftet att flytta USA:s Israelambassad till Jerusalem.

Men alltför ofta var det av ondo, och Trumps popularitet har därför sjunkit avsevärt. Han är numera ett sänke, snarare än ett flöte för Republikanerna.

Inför 2016 års val var Trump en ångvält som körde över allt motstånd. Men för varje val har väljarnas missnöje med honom bara ökat. Efter att de viktigaste Trumpstödda republikanerna förlorade i mellanårsvalet för två månader sedan tycks den republikanska partiledningen nu ha insett att det nog blir omöjligt att vinna nästa presidentval om Trump skulle bli partiets kandidat.

Därför har flera tänkbara motkandidater nu börjat ta sådana steg som brukar föregå en kommande kandidatur. Här finns flera som också skulle våga ta sådana beslut som gjorde Donald Trump populär bland kristna väljare, men som dessutom har den mognad som Trump saknar.

Både Nikki Haley och Mike Pence har profilerat sig som frimodiga kristna politiker, och båda dessa skulle kunna vara tänkbara. Allra starkast i det republikanska fältet är dock Floridaguvernören Ron DeSantis. I likhet med president Biden är han katolik, men har profilerat sig som långt mer konservativ, och har bland annat tagit öppen strid mot wokerörelsen.

DeSantis vann en jordskredsseger i guvernörsvalet i november, och har den ovanliga förmågan att gå hem hos både konservativa och mittenväljare.

Republikanerna står nu inför ett svårt dilemma. De behöver få fram en kandidat som kan besegra en demokratisk motståndare, och samtidigt försöka undvika att Trump bryter sig ur och ställer upp som oberoende kandidat, vilket skulle göra nästa presidentval fullständigt oförutsägbart.

För USA:s politiska framtids skull får vi hoppas att partiet lyckas.

[Donald Trump] är numera ett sänke, snarare än ett flöte för Republikanerna.

26 irakiska medborgare tvångsutvisade från Sverige

Politik. 26 irakiska medborgare har tvångsutvisats från Sverige. Transporten genomfördes under tisdagen,... onsdag 27/9 22:00

När ska polletten trilla ner hos våra teologer och pastorer?

Ledare Tidskriften The Spectator, en brittisk veckotidning med fokus på politik, publicerade förra veckan... onsdag 27/9 00:10

Misstänkt båt var i Sverige före Nord Stream-sabotaget

Nord Stream. Den tyska segelbåten Andromeda misstänks ha använts vid sprängningarna av gasledningarna Nord... onsdag 27/9 19:00

Trefaldighetskyrkan i Arvika utsatt för skadegörelse

Arvika. Trefaldighetskyrkan i Arvika har utsatts för omfattande skadegörelse. Kyrkan är därmed för... onsdag 27/9 16:00

Yom Kippur – en medicin mot offermentalitet

Israelkrönika I går (måndag) inföll Yom Kippur i Israel. Under dagen befann jag mig i Tiberias tillsammans med en... onsdag 27/9 00:00