Herrenavskyr falsk våg, full vikt behagar honom. När högfärd kommer följer förakt, men vishet finns hos de ödmjuka.
Ordspråksboken 11:1–2

Världen idag

Starkast i det republikanska fältet är Ron DeSantis. Han vann en jordskredsseger i guvernörsvalet i Florida i november och har den ovanliga förmågan att gå hem hos både konservativa och mittenväljare, menar ledarskribenten. Foto: John Locher/AP/TT

Hur formeras fältet inför nästa års USA-val?

Ledare · Publicerad 00:10, 4 jan 2023

Amerikansk politik är nästan alltid i någon fas av en valrörelse. Det är i dag ett år tills primärvalen inleds inför nästa års presidentval. Det demokratiska partiet är i ett pressat läge med en djupt impopulär president, som framstår som alltför ålderssvag för att orka leda landet ända till januari 2029.

Bakom honom finns en vicepresident i Kamala Harris, vars popularitetssiffror dock är ännu sämre än Bidens. Demokraternas största hopp tycks just nu vara om deras kandidat finge möta den ende av de tilltänkta republikanska kandidaterna som i dag är ännu mer impopulär än deras egna. Hans namn är Donald Trump.

Trumps personlighetstyp och strategiska beslut kan knappast jämföras med någon annan politiker. Han gör det som ingen annan skulle vilja eller våga. Ibland kan det vara av godo, som när han till skillnad från andra presidenter faktiskt höll löftet att flytta USA:s Israelambassad till Jerusalem.

Men alltför ofta var det av ondo, och Trumps popularitet har därför sjunkit avsevärt. Han är numera ett sänke, snarare än ett flöte för Republikanerna.

Inför 2016 års val var Trump en ångvält som körde över allt motstånd. Men för varje val har väljarnas missnöje med honom bara ökat. Efter att de viktigaste Trumpstödda republikanerna förlorade i mellanårsvalet för två månader sedan tycks den republikanska partiledningen nu ha insett att det nog blir omöjligt att vinna nästa presidentval om Trump skulle bli partiets kandidat.

Därför har flera tänkbara motkandidater nu börjat ta sådana steg som brukar föregå en kommande kandidatur. Här finns flera som också skulle våga ta sådana beslut som gjorde Donald Trump populär bland kristna väljare, men som dessutom har den mognad som Trump saknar.

Både Nikki Haley och Mike Pence har profilerat sig som frimodiga kristna politiker, och båda dessa skulle kunna vara tänkbara. Allra starkast i det republikanska fältet är dock Floridaguvernören Ron DeSantis. I likhet med president Biden är han katolik, men har profilerat sig som långt mer konservativ, och har bland annat tagit öppen strid mot wokerörelsen.

DeSantis vann en jordskredsseger i guvernörsvalet i november, och har den ovanliga förmågan att gå hem hos både konservativa och mittenväljare.

Republikanerna står nu inför ett svårt dilemma. De behöver få fram en kandidat som kan besegra en demokratisk motståndare, och samtidigt försöka undvika att Trump bryter sig ur och ställer upp som oberoende kandidat, vilket skulle göra nästa presidentval fullständigt oförutsägbart.

För USA:s politiska framtids skull får vi hoppas att partiet lyckas.

[Donald Trump] är numera ett sänke, snarare än ett flöte för Republikanerna.

S-förbund i Instagram-inlägg: Förbjud koranbränningar

Politik. Det socialdemokratiska sidoförbundet Tro och Solidaritet uppmanar till förbud mot koranbränningar.... fredag 31/3 15:00

Hbtq-frågan kommer att splittra många frikyrkor

Ledare Det råder religionsfrihet i Sverige. Det gäller även enskilda pastorers syn på hur Skriftens texter... fredag 31/3 00:10

Hockeyn borde ta lärdom av fotbollen

Nyhetskommentar Hällevik, ett gammalt fiskeläge som förvandlats till badort, är en tätort på Listerlandet i... fredag 31/3 00:00