Den rättfärdige gläder sig i Herren och flyr till honom, och alla som har ärliga hjärtan skattar sig lyckliga. 
Psaltaren 64:11

Världen idag

Har vi slutat bry oss om de ofödda?

Ledare · Publicerad 00:00, 25 jun 2018

I förra veckan berättade TV4-nyheterna att en abort har genomförts i graviditetsvecka 30. Efter en gynekologisk undersökning och ultraljud på en abortmottagning tror en specialistläkare att en kvinna som söker abort har varit gravid i tolv veckor och sex dagar. Hon remitteras därför till Karolinska sjukhuset i Huddinge för en sen medicinsk abort. Ingen kontrollerar om veckoangivelsen stämmer, så kvinnan tar de piller hon ordineras.

Barnet dör. Efteråt konstateras att veckoangivelsen är felaktig. Kvinnan var i själva verket i graviditetsvecka 30, och hade med råge passerat gränsen för fri abort, som är vid 21 veckor och 6 dagar.

Den mottagning som genomförde ultraljudet har i efterhand svårt att förklara hur det kunde ske. Men den aktuella läkaren har i kvinnans journal skrivit upp måtten på fostrets huvud, vilket borde ha lett till reaktioner. Måtten stämde nämligen inte överens med veckoangivelsen. ”Oförklarligt, beklagligt och djupt olyckligt”, är ord som verksamhetschefen på abortmottagningen använder, i en intervju med TV4-nyheterna.

Nu har både Karolinska och den lokala abortmottagningen Lex Maria-anmält sig själva. Karolinska har dessutom upprättat en polisanmälan. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ska utreda det inträffade och läkaren som gjorde den felaktiga veckoangivelsen har fått sluta. Abortmottagningen ifråga har dessutom infört krav på ett andra ultraljud, i de fall man konstaterar att en graviditet har passerat vecka 12.  

Man kan tycka att ärendet därmed är utagerat. Vi skulle kunna konstatera att det är mänskligt att fela, avvakta utredningen av fördelningen av skuldbördan och sedan gå vidare i livet. Men en mening, från kvalitets- och patientsäkerhetschefen på Karolinska sjukhuset, dröjer sig kvar. ”När det får konsekvenser för en levande, eller potentiellt levande, individ – då är det allvarligt”, säger hon till TV4-nyheterna.

Förra året genomfördes 37 000 aborter i Sverige. I samtliga fall fick aborten ”konsekvenser för en levande, eller potentiellt levande, individ”. Hjärtat börjar slå redan 21 dagar efter befruktningen. Efter 10 veckor har de flesta organen bildats, och väntar bara på att växa färdigt. I vecka 14 kan barnet suga på sina fingrar. I vecka 16 hör barnet och reagerar vid olika ljud. I vecka 20, när abort fortfarande är tillåtet, har barnet fått hår och ögonfransar. I vecka 30 väger barnet omkring 1600 gram och är drygt 40 centimeter långt.

Det som nu skett, där ett barn berövas livet i graviditetsvecka 30, renderar inte mycket mer än korta notiser här och där. Och de individer som berövas livet före graviditetsvecka 22, i enlighet med gällande lagstiftning, uppmärksammas inte ens med notiser.

Hur avtrubbade har vi blivit när dödandet av oskyldiga barn tillåts passera med en axelryckning? De barnmorskor som trots allt reagerar, och inte vill vara delaktiga, hamnar i långdragna rättegångar och får utstå allmänhetens löjeväckande kommentarer. De försätts i exil och beläggs med arbetsförbud. Men vi andra, som knappt reagerar över denna vedervärdiga orättfärdighet, fortsätter leva våra liv som om inget hade hänt.

Som kristna borde vi gå i täten för de oföddas rätt till liv. Eller har vi också avtrubbats? Har vi slutat bry oss? Ser vi inte de ofödda som människor längre? Är priset för högt för att reagera över denna orättfärdighet? Väljer vi att engagera oss i andra frågor i stället, där vi kan inkassera fler pluspoäng från omgivningen?

Hur avtrubbade har vi blivit när dödandet av oskyldiga barn tillåts passera med en axelryckning?

Här ska barn och äldre samsas under samma tak

Huddinge. Huddinge kommun hänger på trenden att kombinera äldreboende och förskola i angränsande byggnader. –... måndag 25/10 08:00

Tårarna rann när hon hörde Guds ord

Missionsglimten Jag talade nyligen med våra partner i ett land i Centralasien som använder sociala medier för att... lördag 23/10 00:00

Guds spår i skapelsen är starkare än sekularisering

Ledare Ordet sekularisering kommer av latinets sæcularis, från vilket vi har det svenska ordet sekel.... lördag 23/10 00:00

Cementa och LKAB visar behov av reformerad miljöbalk

Ledare Minns du valrörelsen 2006? Centerpartiet under Maud Olofsson gick till val på att i... fredag 22/10 00:10

Bråket EU–Polen belyser värdekonflikt

Ledare Spänningen mellan EU och Polen har under veckan ökat ytterligare en nivå. I förra veckan slog polsk... fredag 22/10 00:00

Första judiska bröllopet i Bahrain på över 50 år

Gulfstaterna. Det var en stor helg för den judiska minoriteten i kungariket Bahrain när de nyligen kunde fira... söndag 24/10 10:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier