Ni är världens ljus. En stad som ligger på ett berg kan inte döljas.
Matteusevangeliet 5:14

Världen idag

Gångbron i Visättra, Flemingsberg, där skottlossning skedde under lördagkvällen. Foto: Christine Olsson/TT

Grundproblemet är inte att de kriminella borde sikta bättre

Ledare · Publicerad 00:00, 20 jul 2021

I lördags skottskadades två små barn som lekte i den varma sommarkvällen. Skjutningen i Flemingsberg väcker vrede: Vad är det som pågår i vårt land?

Ansvariga politiker är blixtsnabba med kommentarer på sociala medier. Inrikesminister Mikael Damberg känner ”bestörtning och ilska”. Statsminister Stefan Löfven är ”förtvivlad och förbannad”. Märta Stenevi, jämställdhetsminister med ansvar för arbetet mot segregation, är ”bestört och förbannad”. Vad hjälper det? Vi behöver inte fler kraftuttryck från politiker, vi behöver kraftfulla åtgärder!

Stefan Löfvens tal vid regeringsbildningen den 9 juli avslutades med hans ofta upprepade ord om samhällsbygget: ”Vi är redo att fortsätta arbetet med det gröna, trygga och jämlika samhällsbygget!” Det talet är nu inramat av polismordet den 30 juni och skjutningen av barn den 17 juli

Stefan Löfven har varit statsminister sedan 2014. Det handlar om sju år som i historiens ljus knappast kommer att beskrivas som en tid då samhällsbygget präglades av trygghet. I stället är det otryggheten som ökat.

Många kommentarer kring gängkriminaliteten fokuserar på den växande hänsynslösheten som gör att människor utanför de kriminella miljöerna riskerar att drabbas i högre grad än tidigare. Kriminella ”sprejar” numera med automatvapen, vilket innebär att fler än det utsedda offret kan drabbas. Men sådana diskussioner riskerar att missa målet. Grundproblemet är inte att kriminella borde sikta bättre eller bete sig mer sofistikerat när de avrättar varandra. Problemet är att gängen och miljöerna har tillåtits växa fram och etablera sig på det sätt som skett i Sverige. Den utvecklingen måste nu brytas.

Nyligen uteslöts två advokater ur Advokatsamfundet. De har arbetat tillsammans på en framgångsrik advokatbyrå i Stockholm och ofta försvarat brottsmisstänka med kopplingar till gängkriminaliteten. Så ser kriminaliteten ut när den blir mer sofistikerad: Den blir en del av den ordinarie samhällsstrukturen. När det väl har skett är det mycket svårt att vända utvecklingen.

Regeringen har hitintills – under många år – varit i högsta grad impotent trots de uppenbara varningssignalerna. Förståelsen av vad som pågår i samhällsbygget har saknats, ideologiska låsningar har tillåtits övertrumfa verkligheten och åtgärderna har kommit för sent och varit kraftlösa.

Problemen har inte uppstått över en natt utan är följden av en lång process. Därför krävs det en långsiktig och uthållig kamp som måste föras med mycket större kraft än vad som hitintills har skett.

Pilgrimsvandring är på frammarsch i Sverige

Samhälle. Människan har i alla tider vandrat till heliga platser. Det är något som får oss att ge oss iväg i... torsdag 5/8 05:00

Visa respekt för dem som väljer bort vaccination mot covid-19

Ledare Obligatorisk vaccinering mot covid-19 för alla invånare och vaccinkrav för alla som vill ha ett... torsdag 5/8 00:10

Vi behöver mycket kärlek ur stammen för att vara Guds träd tillsammans.

Inför söndag I juli var jag med på missionsbåten Shalom i Kalmarsund under några fantastiska dagar med sol,... torsdag 5/8 00:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier