Rättfärdighetens frukt ska vara frid, och rättfärdighetens verk vara ro och trygghet för evigt.
Jesaja 32:17

Världen idag

Socialdemokraterna liksom KD sjunker i opinionen och i botten är orsaken ett bristande förtroende, konstaterar Per Ewert. Foto: Adam Ihse/TT

Förtroende kommer avgöra höstens val

Ledare · Publicerad 00:00, 7 jun 2018

1992 vann Bill Clinton över sittande president Bush, som haft enorma framgångar som den fria världens ledare. Men Clintonkampanjen agerade målmedvetet efter den interna devisen: ”Det är ekonomin, dummer!” Med det budskapet lyckades de erövra Vita huset. Opinionsmätningarna inför höstens val skickar ett annat budskap till Sveriges samtliga riksdagspartier: ”Det är förtroendet, dummer!”

Det sägs ofta att politiken är en förtroendebransch. Inför årets valrörelse tyder mycket på att detta blir den allra viktigaste faktorn i väljarnas beslut. Förflyttningen i opinionen verkar nämligen inte vara resultatet av att väljarna tycker att andra partier blivit bättre, utan snarare att deras tidigare favoritpartier inte har motsvarat det förtroende de tidigare fått. 

Den senaste veckan har två extra intressanta opinionsundersökningar publicerats. I går kom SCB:s stora halvårsundersökning. Socialdemokraternas fall från 32 till 28 procent pekar på att partiet kommer att göra sitt sämsta val någonsin. S är traditionellt svaga i valrörelser, och har sedan 1991 tappat mellan 2,5 och 5 procent från majmätningen fram till valet. Det skulle peka på ett valresultat på mellan 23 och 26 procent. Om samma genomklappning som drabbat andra socialdemokratiska partier i Europa sker även i Sverige, kan fallet bli ännu brantare. 

Vi kan anta att oron på S-hög­kvar­teret på Sveavägen 68 närmar sig panik, när många av de social­demo­kratiska makthavarna inser att de kan bli arbetslösa om några månader. Men de har knappast någon annan att anklaga än sig själva. Väljarna verkar anse att det under nästan ett helt sekel dominerande partiet inte längre är i stånd att leda landet.

Det finns valrörelser där enstaka moment kan anses ha avgjort valet. I partiledardebatten i maj kunde vi höra åhörarna skratta ut statsminister Löfven, när han i duell med Jimmie Åkesson för andra gången började prata om arbetsmarknadslagstiftning, när debatten gällde den tragiska situationen med våldtäkter. Kanske var det just i det ögonblicket som väljarna flyttade över från S till SD. 

Det stora lyftet hos Sverige­demo­kraterna hos SCB kommer nämligen knappast av att väljarna anser dem som avsevärt bättre, utan att de helt enkelt ser förtroendet för Social­demo­kraterna som förbrukat. Precis som i valet av Donald Trump i USA ser vi att väljarna numera kan rösta på någon vars personlighet eller idéprogram man kanske egentligen ogillar, om förtroendet för de styrande bara faller tillräckligt lågt.

Samma analys kan göras för det andra stora krispartiet hos SCB. Kristdemokraterna faller ytterligare till 2,9. För dem är dock förra veckans mätning i Dagen än viktigare. Den visar att bland kristna väljare faller KD som en sten, och väljarna har spridits ut till C, M och SD. Detta borde chocka var och en som bär partiets arv nära sitt hjärta. Resultatet förklaras bäst med att KD har lyckats förbruka förtroendet hos minst två olika grupper samtidigt. Socialliberalt orienterade grupper ogillar den tuffare retoriken i flyktingfrågor och går till Centern. Värderingsstyrda grupper ser hur partiledaren i avgörande frågor har tagit avstånd från kristna värden, och går därför till Moderaterna eller Sverigedemokraterna. Men även här flyr väljarna knappast för att de egentligen anser övriga partier bättre, utan för att de anser att KD har svikit sina ideal. 

Vi lever i en tid där inget parti längre kan ringa in en väljargrupp som självklar. Förtroende är inget som kan tas för givet. Det kan förloras fort, och man får det inte åter utan att långsiktigt förtjäna det. För de politiker som önskar återerövra ett förlorat förtroende är de tre månaderna fram till valet en mycket kort tid. 

Vi lever i en tid där inget parti längre kan ringa in en väljargrupp som självklar. Förtroende är inget som kan tas för givet.

Ordkrig efter israeliska flygangrepp i Syrien

Missilangrepp Iran är redo att utplåna Israel, hävdar chefen för det iranska flygvapnet, sedan Israel angripit iranska mål i Syrien. – Vi slår till mot vem som än...

Det räcker inte med besvärjelser

Ledare Beklämmande röra Så här när dammet börjar lägga sig kan man fundera en del på förra veckans kaos i regeringsfrågan. Hur kunde S, MP, C och L ens komma på tanken att...