Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Medier borde vara öppna för korrigering av sakfel. Foto: Henrik Montgomery/TT

Fler medier bör idka kritisk granskning

Ledare · Publicerad 00:10, 24 aug 2021

Det har blivit god spridning av förra veckans artikel i Världen idag om hur SVT raderade kommentarer från vår ledarskribent, forskaren Per Ewert med kritik av sakfel i dokumentärfilmen om S-ministern Birgitta Dahl. 

Minst två dubbeltydiga noteringar kan göras i den här historien. Dels är är det positivt när faktamässigt felaktiga bilder kan korrigeras, men samtidigt är det förstås problematiskt när public service-tv raderar kommentarer av dem som faktiskt är insatta i frågan, och därmed ger intrycket att de stänger en öppen debatt. 

För Världen Idags räkning är det förstås ett positivt betyg att våra artiklar betraktas som angelägna och sprids vidare av andra. Det tråkiga är att det nästan enbart är nya, så kallade alternativa medier som delat nyheten vidare.

Svenskt medielandskap skulle behöva bli mer öppet, så att även etablerade medier vågar lyfta fram saklig kritik mot politikens vänsterkant.

Sanningssökande behöver vara en journalistisk dygd över hela det politiska fältet.

Låt oss be om den helige Andes gåvor och kraft

Ledare Vi har nyligen firat pingst, och traditionellt har detta varit en konferenshelg i Sveriges... torsdag 1/6 00:10

Guds kraft okänd för många

Ledare TV4:s succéserie ”Det okända” sändes i 25 säsonger mellan 2004 och 2019. Temat för serien var... torsdag 1/6 00:00