Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

Medier borde vara öppna för korrigering av sakfel. Foto: Henrik Montgomery/TT

Fler medier bör idka kritisk granskning

Ledare · Publicerad 00:10, 24 aug 2021

Det har blivit god spridning av förra veckans artikel i Världen idag om hur SVT raderade kommentarer från vår ledarskribent, forskaren Per Ewert med kritik av sakfel i dokumentärfilmen om S-ministern Birgitta Dahl. 

Minst två dubbeltydiga noteringar kan göras i den här historien. Dels är är det positivt när faktamässigt felaktiga bilder kan korrigeras, men samtidigt är det förstås problematiskt när public service-tv raderar kommentarer av dem som faktiskt är insatta i frågan, och därmed ger intrycket att de stänger en öppen debatt. 

För Världen Idags räkning är det förstås ett positivt betyg att våra artiklar betraktas som angelägna och sprids vidare av andra. Det tråkiga är att det nästan enbart är nya, så kallade alternativa medier som delat nyheten vidare.

Svenskt medielandskap skulle behöva bli mer öppet, så att även etablerade medier vågar lyfta fram saklig kritik mot politikens vänsterkant.

Sanningssökande behöver vara en journalistisk dygd över hela det politiska fältet.

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

Ambulansförbund rasar mot ny dygnsvila: ”Horribelt feltolkat”

Ekonomi. Nya EU-regler om dygnsvila har börjat gälla. Detta trots stora protester från bland annat... måndag 2/10 20:00

C-stämman: Ja till dödshjälp och sänkt alkoholålder

Centerpartiet. Centerpartiet säger ja till att tillåta dödshjälp i Sverige. Partistämman sade även ja till att... måndag 2/10 17:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10