Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Tobias Billström (M) och Erik Slottner (KD) uttrycker tveksamhet över ordet feminism. Foto: Christine Olsson/TT

Feminism är inte en kristen människosyn

Ledare · Publicerad 00:00, 24 maj 2023

Utan att den nya regeringen, till skillnad från det tidigare S/MP-styret 2015–2022, kallar sin utrikespolitik för ”feministisk”, beskriver ändå statsminister Ulf Kristersson (M) sig själv som en feminist.

Det gör han i SR Ekots enkät, tillsammans med en majoritet ministrar i landets regering, däribland samtliga från Liberalerna.

Några som dock inte gör det och anlägger ett annat perspektiv är utrikes­minister Tobias Billström (M) och civilminister Erik Slottner (KD), två av de sju statsråd – främst från KD – som uttrycker tveksamhet över vad ordet feminism egentligen står för.

Tillsammans varnar de för skilda tolkningar av feminism och att begreppet andas förbud, regleringar och ofrihet för att komma fram till det samtliga i regeringen vill uppnå: jämställdhet mellan kvinnor och män.

Utifrån kristen människosyn, baserad på Bibelns ord om att människan är skapad till Guds avbild, är det svårt att bejaka ordet feminism, så starkt förknippat som begreppet ändå blivit med abort och kamp, snarare än samverkan, mellan könen.

Kristen människosyn står i stället för samarbete och harmoni mellan män och kvinnor, att de två könen på oersättligt sätt kompletterar varandra, bildar familj, för släktleden vidare samt står upp för livets okränkbarhet och helighet.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10