En dag i dina gårdar är bättre än tusen andra. Jag vill hellre vakta dörren i min Guds hus än bo i de gudlösas tält.
Psaltaren 84:11

Världen idag

Den som orkar läsa abortlagens femte paragraf vet att det står att endast läkare får utföra abort och att det per definition inte går att med abortlagen som stöd tvinga alla barnmorskor att utföra abort i stället för att jobba på förlossningen och BB. Foto: Anders Wiklund / TT

Ett giftigt hat mot barnmorskorna

Ledare · Publicerad 00:10, 28 jun 2017

Mycket har skrivits om barnmorskemålen om samvetsfrihet på sistone och sällan har opinionen varit så enigt avståndstagande. Hundratals människor har också passat på att uttrycka sitt innerliga hat mot barnmorskorna Ellinor Grimmark och Linda Steen. ”Nackskott på båda två, sköt ert j**la jobb!” ”Pinsam människa som aldrig borde ha funnits till! Så jä**a dum i huvudet, kan inte någon tala henne tillrätta?” ”Men för f**. Kan inte någon bara slänga in den där j**la människan i en grotta å trycka en bautasten framför ingången?”. Detta är bara ett axplock av kommentarerna på Aftonbladets Facebooksida. Det är ett giftigt hat, som späs på från många håll.

I förra veckan hade Dagens Nyheter ett större reportage om barnmorskefallet, där undertecknad och Ellinor Grimmark blev intervjuade. Med anledning av reportaget skrev DN:s Kristina Lindquist i en krönika den 22 juni, att ”barnmorskans syfte är att med vården som plattform underminera den svenska aborträtten.” Utan att någonsin ha träffat Ellinor Grimmark påstår hon att ”stigmatisering av kvinnor” är hennes ”främsta drivkrafter” och att hon dessutom sysslar med ”plågsam narcissism”. Det är inte första gången Lindquist använder sin plattform för att spy ut galla över barnmorskan och andra hon uppenbarligen inte tål synen av. Det gjorde hon både som chefredaktör för lobbyorganisationen RFSU:s tidskrift Ottar och senare som ”radikal kulturchef” på Upsala Nya Tidning (UNT:s egna ord).

RFSU:s före detta senior policy adviser, Mikaela Hildebrand, skrev på Twitter att det var ”skandalöst av DN att ge denna representant för en i Sverige marginell och extrem åsikt den här typen av utrymme och legitimitet”, när socialförsäkringsministern Annika Strandhäll apropå samma artikel på Twitter uttryckt att hon blivit ”riktigt arg”, och att ”kvinnors rätt över sina kroppar får aldrig relativiseras.”

Den som bryr sig om sakfrågan vet vad barnmorskemålen handlar om. Den som har någorlunda heder i kroppen vet att det är en stor fet lögn att påstå att ”aborträtten undermineras” av att Ellinor Grimmark och Linda Steen jobbar i förlossningsvården. Det finns knappt något land i hela världen där en kvinna har så enkel och snabb tillgång till abort som i Sverige. Den som läser på fakta känner till att en överväldigande majoritet av länderna i Europa tillämpar samvetsfrihet och att det fungerar utmärkt att balansera flera intressen i ett demokratiskt samhälle, som i Norge och Danmark. RFSU:s företrädare ljuger rent ut sagt när de säger att aborträtten undermineras i Norge. Den som vill kan enkelt söka sig till pålitliga källor som Norska barnmorskeförbundet, vilka har rapporterat om hur väl det fungerar med samvetsfrihet där.

Den som intresserar sig för juridik känner till att de mål som tidigare har varit föremål för Europadomstolens och Europarådets sociala kommittés prövning är länder med mycket restriktiv abortlagstiftning, som Irland, Italien och Polen. I dessa fall har det slagits fast att samvetsfrihet för vårdpersonal ska tillämpas, samtidigt som patienten ska garanteras rätt till vård.

Den som orkar läsa abortlagens femte paragraf vet att det står att endast läkare får utföra abort och att det per definition inte går att med abortlagen som stöd tvinga alla barnmorskor att utföra abort i stället för att jobba på förlossningen och BB. Den som är hederlig erkänner också att krisen i den svenska förlossningsvården gör att kvinnor i dag nekas trygg och säker förlossningsvård eftersom vi helt enkelt inte har tillräckligt med barnmorskor att förlösa barn.

Det är i detta läge, när kvinnor tvingas gå kurser för att lära sig hur man föder barn i bilen och kvinnor tvingas stå nakna på motorvägen med navelsträngen hängandes mellan benen och ett nyförlöst blodigt barn i armarna därför att förlossningsavdelningarna lägger ned, som vi utestänger kompetenta, varma, empatiska, trygga och omsorgsfulla, kristna barnmorskor som Ellinor Grimmark och Linda Steen från förlossningsvården.

Det finns många dåliga argument mot samvetsfrihet. Ett av de sämsta är ”Byt jobb!”. Den som har någon som helst kunskap om mänskliga rättigheter skriker inte ”Byt åsikt!” till den som åberopar åsiktsfrihet, eller ”Byt religion!” till den som åberopar religionsfrihet eller ”Håll käften!” till den som åberopar yttrandefrihet. I en liberal demokrati, med någorlunda respekt för kvinnors rättigheter, allmänna humanistiska värden och mänskliga rättigheter, borde vi kunna bättre.

Det finns många dåliga argument mot samvetsfrihet. Ett av de sämsta är ”byt jobb!”. Den som har någon som helst kunskap om mänskliga rättigheter skriker inte ”byt åsikt!” till den som åberopar åsiktsfrihet...

Vårtecken för oföddas rätt till liv en utmaning till Sverige

Ledare Det finns tecken som låter ana en växande förståelse för kritiken mot abortsituationen i världen.... torsdag 17/6 00:10

Försoningen är viktigare än orsakerna som krävde försoning.

Inför söndag Söndagen den 6 juni fick vi äntligen fira gudstjänst på plats i kyrkan igen! Det var faktiskt svårt... torsdag 17/6 00:00

Senaste nytt

    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier