Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

EU stärker sitt grepp över medlemsländerna. Foto: Henrik Montgomery/TT

Ett bakslag för EU-projektet

Ledare · Publicerad 00:00, 1 jul 2021

Ett allvarligt bakslag i kampen för rätt till liv är EU-parlamentets resolution häromdagen med uppmaning till medlemsländerna att erbjuda fri abort och inskränka rätten till samvetsfrihet för vårdpersonal. Resolutionen är inte bindande men kommer att påverka och användas för att flytta fram positionerna ytterligare.

Med detta beslut tar EU ännu ett allvarligt steg bort från den grundläggande subsidiaritetsprincipen och respekten för de olika medlemsländernas rätt att själva fatta beslut i vårdfrågor. Det är en kraftig markering mot de länder, framför allt i Östeuropa, som valt en restriktivare abortlinje.

De ska nu tvingas till underkastelse.

Man kan notera att endast en svensk ledamot opponerade sig mot detta: Jessica Stegrud (SD). För några år sedan intog KD, genom Lars Adaktusson, samma hållning. Men sedan han utsatts för organiserade attacker har KD valt att lägga sig platt.

EU stärker nu sitt grepp över medlemsländerna. Samtidigt ökar därmed den växande misstro som finns mot unionen som demokratiskt projekt.

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

Ambulansförbund rasar mot ny dygnsvila: ”Horribelt feltolkat”

Ekonomi. Nya EU-regler om dygnsvila har börjat gälla. Detta trots stora protester från bland annat... måndag 2/10 20:00

C-stämman: Ja till dödshjälp och sänkt alkoholålder

Centerpartiet. Centerpartiet säger ja till att tillåta dödshjälp i Sverige. Partistämman sade även ja till att... måndag 2/10 17:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10