På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Enhet genom utsatthet

Vi lever i en splittringens kultur, där allting delas upp. Äldre och unga skiljs åt, kvinnor ställs mot män, klass mot klass, svenskar mot invandrare. Splittringen och uppdelningen av människor i olika fack är många gånger påtaglig när man synar vår tids politiska förslag. Politiker verkar stundtals hävda sig utifrån dessa motsättningar. De driver sina krav utifrån en konflikt. Sådana konflikter är medialt tacksamma. De skapar rubriker. Men frågan är om de bygger ett starkt och gott samhälle.

Ledare · Publicerad 00:00, 23 dec 2011

Exemplen på konfliktpolitiken är många. Äldre som arbetar blir ett problem för att förklara ungdomsarbetslösheten. Arbetet för kvinnors rättigheter, som i sig är legitimt, sker genom att utropa män som talibaner. Människor som genom entreprenörskap och uthålligt arbete har lyckats förvärva rikedom klumpas ihop som girigbukar i den helt nödvändiga kampen för fattiga och utsatta. Invandrare målas ut som snyltare och kriminella, för att på ett enkelt sätt förklara verkliga problem i samhället. Människor i "det andra lägret" buntas ihop, etiketteras och används som motpart för att den egna retoriken ska bli tydlig. Tveksamma metoder och smutsig retorik används för att driva egna politiska krav. Men det sliter isär samhället och skapar onödiga fraktioner.

Frigörelsen från den andra parten sker ofta för att markera vår egen frihet och integritet. Vi vill klara oss själva och vara oberoende. Inte blottlägga vår sårbarhet. Trots att vi svenskar är fostrade i ett kollektivt tänkande, så lever vi i ett av världens mest individualistiska samhällen. Kanske har vår stora förtröstan på den opersonliga staten lett till att vi slipper förtrösta på frun, mannen, grannen, föräldrarna, barnen eller andra personer i vår närhet. Har det kollektiva tänkandet fostrat oss till egoister?

Mot bakgrund av detta är det intressant att Gud väljer att komma till oss som ett barn. Julen firas för att Jesus kom till jorden. Han valde att komma hit sårbar och beroende. Han var beroende av både Guds nåd och människors välvilja. Genom att Gud blev människa skulle han föra samman alla människor. Äldre och yngre, kvinnor och män, fattig och rik, människor från alla folk och stammar. Alla skulle genom Jesus formas till en kropp, till ett folk. Det är fjärran från egoism och individualism. Det är sann kristen tro. Genom en människas utsatthet och sårbarhet förs hela mänskligheten samman. Den sanna enheten finns i honom.

Kanske är det så att vägen till enhet går igenom utsatthet och beroende. Vi behöver inse att vi inte lever våra liv som isolerade öar, utan i gemenskap med Gud och andra människor. I relationer.
Under de senaste månaderna har vi på Världen idag blivit påminda om vårt beroende av Gud och människor. Vår situation har varit utsatt och det har inte varit självklart att vårt arbete skulle fortsätta. Men på grund av Guds stora nåd och våra läsares engagemang för tidningen lever vi. Rösten har inte tystnat. Vi fortsätter skriva och rapportera. Än har vi en bit kvar på insamlingskampanjen, men vi har gott hopp om att föra den i mål.

Vi är övertygade om att Världen idags utsatthet också har bidragit till en större enhet. Ett större engagemang hos våra läsare, ett större allvar inför vårt viktiga uppdrag, en större medvetenhet om den kristna röstens betydelse. Vi står tillsammans i det här, vänner! Enade i Jesus Kristus, honom som julen handlar om. Så till unga, äldre, kvinnor, män, rika, fattiga, svenskar, invandrare och alla andra; en riktigt God Jul!

Lukas Berggren


En stat får inte pressa sina medborgare till att ljuga

Ledare En lärare på Sol­viks­skolan i Järna blev nyligen uppsagd från sin tjänst på grund av sin vägran... tisdag 11/5 00:10

Nationalister band ris för egen rygg

Ledare Efter torsdagens val till provinsförsamlingen i Skottland står nu klart att Skotska... tisdag 11/5 00:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier