Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Liamoo framför sitt bidrag "Last Breath" under Melodifestivalens andra deltävling i Scandinavium i lördags. Foto: Claudio Bresciani / TT

En dag och en tid för verklig kärlek

Ledare · Publicerad 00:00, 14 feb 2018

Just i dag råkar två märkesdagar infalla samtidigt – båda med ett historiskt kristligt budskap, som numera antingen har fallit i skymundan eller tagits över av marknadskrafterna. Ändå bär båda dagarna ett viktigt budskap för vår förytligade tid.

Alla hjärtans dag började som minnesdag över den helige Valentin, som dog martyrdöden i Rom på 200-talet. Kring hans person finns flera berättelser om kärleksfulla gärningar mot andra människor. Under medeltiden började Valentins namn också kopplas samman med romantisk kärlek, och minnet av den kristne martyren har numera i princip helt reducerats till en reklamkampanj för romantiken.

Askonsdagen har däremot inte visat sig lika lockande för näringslivet – rimligen på grund av dagens uppenbart asketiska budskap. I dag inleds 40-dagarsresan med Jesus på vägen fram till hans lidande och död, och sedan den stora triumfen i påskdagens uppståndelse.

I det sekulariserade nutids-Sverige är perioden dock främst känd från visan som säger att julen inte varar ända till påska – för däremellan kommer fastan.

I en tid där varje år tycks överträffa det föregående i ytlighet, är fastan en period som kan vara av verkligt stort värde. Ingen orkar med kropp och själ hänga med i den ständigt pågående jakten efter status, konsumtion, charterresor och Facebooklikes. Även anden behöver en stund att fästa blicken på det som består när annat slocknar.

Inte minst just nu i Melodi­festival­tider är fastan en viktig motvikt. Denna tävling som tidigare hade en inramning av vänlig familjeunderhållning, har alltmer stöpts om till en hyllning av ytlighet och en helt onödig översexualisering. I år har till och med kvällspressen sett sig nödgade att ta till formuleringar som ”kvasikommersiellt blaha” och att ”SVT borde skämmas för detta lågvattenmärke”.

Den här medvetna ytligheten med utmärkelser av typen ”veckans glitter” indikerar att årets största public service-satsning har förvandlats till ett slags kollektivt självbedrägeri, där man har bestämt att den verkliga världen inte finns.

Ett av den gångna helgens vinnarbidrag sammanfattar nivån ganska väl:

Känn dig som en king igen

Låt aldrig festen va över /.../

Så lev för dagen du får aldrig den tillbaka

Ha is i magen inga stunder får försakas

Men om detta är det enda människan har att leva för, så står hon fortfarande lika hjälplöst ensam när musiken har tystnat och lamporna slocknat.

Här ligger det en befrielse i de ord som prästen uttalar vid askonsdagsmässan: "Kom ihåg, o människa, att du är stoft och att du åter ska bli till stoft. Omvänd dig och tro evangelium."

I det sammanhanget blir den gångna helgens andra melodifestivalvinnare faktiskt en motpol, som fångar en del av poängen i fastans och påskens budskap. Texten blev en nutida berättelse om ånger och omvändelse, och frågar sig om en räddare finns:

If I’m caught in the fire

If I’m stuck under water

Would you give away your last breath to save me?

Dagens datum kan vara en påminnelse för hela vår sönderunderhållna kultur att det finns en kärlek som går längre än billiga slogans. För Valentin och andra martyrer genom historien har Kristi kärlek blivit en skatt mer värd än livet självt. Vår tids starka flyktbeteende kan fungera ett tag, men i längden kommer verkligheten alltid i kapp.

Därför kan tiden från i dag och fram till påsk bli ett viktigt tillfälle för vår tids människor att avstå från något av vårt dagliga överflöd, titta bort en stund från glitterkaskaderna och i stället fästa vår blick på den kärlek som består och som orkade hela vägen till Golgata, för att där besegra döden och ge liv åt alla människor i alla tider.

Dagens datum kan vara en påminnelse för hela vår sönderunderhållna kultur att det finns en kärlek som går längre än billiga slogans.

Budget kan öppna upp för avdragsrätt på gåvor

Omröstning. Om Moderaternas och Kristdemokraternas gemensamma budgetförslag får stöd i riksdagen kan det innebära att avdragsrätt på gåvor till välgörande...

Extraval rycker närmare

Politik. När riksdagen på fredag röstar om Stefan Löfven (S) som statsminister tas ytterligare ett steg mot extraval. Talmannen Andreas Norlén utesluter inte...

Centerns vänsterflirt bryter utrikes trend

Ledare Liberalas två alternativ Så verkar det klart att Stefan Löfven kommer att röstas ner som statsminister en andra gång. Det är en naturlig följd av både valresultatet och den...

Tre döda i Strasbourg – hotnivån höjs

Frankrike. Jakten på den man som på tisdagskvällen sköt ihjäl tre personer och skadade tolv på en julmarknad i Strasbourg pågår fortfarande. Frankrike höjer...

IDF-soldater skildrar historien från sin synvinkel

Berättelser. Organisationen ”Min sanning” (Ha-Emet Sheli) fick under den gångna veckan relativt stor mediebevakning i Israel efter att de publicerat en...