När min kropp och mitt hjärta ger upp, är Gud mitt hjärtas klippa och min lott för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Foto: Brian A Jackson/Istockphoto

Efterlysning: Fler trovärdiga ledare

Ledare · Publicerad 00:00, 23 jul 2019

Allt står och faller med ledarskap.

Otaliga är de tragiska berättelser om framgångsrika företag som på grund av inkompetent ledarskap och självupptagna direktörer fattat katastrofala beslut för bolagen de var satta att leda. Konkursen av ett av världens största energibolag – Enron Corporation – var ett sådant skrämmande exempel. Genom systematiska bokföringsbrott skodde sig ledarskapet med insiderhandel. Konkursen blev ett faktum år 2001 och 20 000 människor blev arbetslösa.

Inom politiken är vikten av trovärdiga ledare ännu mer avgörande. Väljarkårens dom blir alltid hård mot fuskande politiker. Vem minns inte skandalen med den så kallade Tobleroneaffären där det visade sig att den socialdemokratiska politikern Mona Sahlin under sin tid som arbetsmarknadsminister (1990–1991) vid flera tillfällen använt statens kontokort för privata utlägg. Små saker kan tyckas, men med stora konsekvenser.

Högst standard bör alltid finnas inom kyrkans ledarskap och dess höga bekännelse. Ingenting skadar Kristi kyrka så hårt som hycklande präster och pastorer. Andliga ledare som talar om att andra ska offra medel för Guds rike men själva lever i ekonomiska tveksamheter, eller predikanter som predikar om vikten av sexuell renhet men som själva lever dubbelliv. Skandaler inom kyrkan drabbar hela Kristi kropp. Det tragiska är att alla goda ledare, och det är många, drabbas av denna kollektiva skuldbeläggning. Tradegin är naturligtvis störst för den enskilde ledaren och hans familj. Förbön och förlåtelse är botemedel.

All denna insikt bör leda fram till en grundläggande, och kan tyckas självklar, gemensam slutsats. Vikten av karaktär. När man söker ledare, oavsett inom vilket område, bör man söka integritet och karaktär före kompetens och karisma. Viktigare än utbildning och arbetslivserfarenhet är livets CV. ”Mitt liv är mitt budskap”, sa Mahatma Gandhi.

Warren Buffet, vd för Berkshire Hathaway och en av världens mest framgångsrika investerare säger: ” När du ska anställa en person söker du efter tre egenskaper: integritet, intelligens och energi. Om de inte har den första egenskapen, kommer de andra två att döda dig.” En ledares viktigaste uppgift är att skapa förtroende.

Och förtroende skapas över tid genom att hålla vad som lovats och leva som man lär. Walk the talk, med andra ord. Förtroende stavas integritet.

Det går inte att överdriva vikten av ett fungerande ledarskap. Allt står och faller med det. Forskaren och författaren Jim Collins framhåller i sin berömda bok Good to Great att rätt ledarskap är förutsättning nummer ett för att bygga framgångsrika verksamheter. Collins menar att har man med rätt besättning på båten kan segla framgångsrikt i alla vatten. 

När Jim Collins räknar upp vilka egenskaper som kännetecknar trovärdiga ledare slås man av hur väl de speglar bibliska värderingar. Vem vill inte följa ledare som är ödmjuka, lugna, anspråkslösa, äkta, strävsamma och gärna fördelar äran av framgångar till sina medarbetare? Vidare nämner han också vikten av att en ledare måste vara resultatinriktad, beslutsam, envis och orädda att ta konflikter.

I en tid av stor förvirring och växande oro för framtiden söker människor efter råd och vägledning. Vad kommer att hända med vår värld? Vilken väg är rätt att gå? Hur ska man leva? Vem ska man lita på?

Här har kyrkan en stor möjlighet att verkligen få spela en stor roll. I evangeliet finns ju de grundläggande svaren på livets alla stora frågor. Men, det krävs trovärdiga ledare!

När man söker ledare, oavsett inom vilket område, bör man söka integritet och karaktär före kompetens och karisma.

Solen gick ner för sista gången

Vardag I går, tisdag, gick solen upp över Kiruna för sista gången. I år. Nu råder polarnatt fram tills efter nyår. onsdag 11/12 11:00

Modevärlden satsar på svensk ull

Vardag Varje år slängs eller bränns majoriteten av svensk ull, men det är på väg att förändras. Nyligen togs ett avgörande steg när flera modeföretag... tisdag 10/12 11:00

Israeliska framsteg i kampen mot svår cancer

Forskning. Israeliska forskare kan ha hittat en effektiv behandling mot bukspottkörtelcancer, som hittills varit en ökänt svårbehandlad cancerform. En studie... tisdag 10/12 18:00

Isbrytarna är redo för vintern

Vardag Den riktiga vintern nalkas, också för landets isbrytare. Sjöfartsverket har utfärdat isklassningsrestriktioner som gäller från och med idag, lördag,... måndag 9/12 07:00
Senaste nytt
Mest lästa just nu

Företagande kan vara ett sätt att manifestera Guds rike.

Arbetslivskrönika Samhället har förändrats enormt de sista tvåhundra åren. Det gör att kyrkans roll i samhället också måste förändras. Evangeliets budskap är...

Var fotbollshuligan – förvandlades av Jesus

Församlingsliv Torbjörn Lindkvist arbetar som trygghetsvärd på en skola i Tynnered, förorten där han själv växte upp och påbörjade ett liv med droger. Efter femton...