Av hans fullhet har vi alla fått, nåd och åter nåd.
Johannesevangeliet 1:16

Världen idag

Många debattörer verkar omedvetna om att alla gudstroende – inte bara Julia Kronlid (mitten) – i grunden är kreationister, alltså bär på en övertygelse att detta universum är en skapelse som ytterst har sitt upphov i en intelligens, i Gud, skriver ledarskribenten. Foto: Anders Wiklund/TT

Drev mot Kronlid avslöjar maktelitens intolerans

Ledare · Publicerad 00:10, 29 sep 2022

Nu har arbetet börjat för våra nyvalda riksdagsledamöter. I måndags var det val till talmansposterna, i tisdags hölls riksdagens högtidliga öppnande och i går kallades Ulf Kristersson till talmannen för avstämning kring frågan om regeringsbildning.

Trots att måndagens val av talman borde vara den minst uppmärksammade av veckans tre politiska händelser inträffade motsatsen. Valet av Julia Kronlid (SD) till andre vice talman väckte stort rabalder. Som vanligt är det abortfrågan som spökar, en fråga som både politiker och media har svårt att förhålla sig rationellt till.

Under Sverigedemokraternas första tid i riksdagen var deras linje att gränsen för fri abort borde sänkas från 18:e till 12:e veckan, samt att vårdpersonal borde ha samvetsfrihet när det gäller medverkan vid aborter, en hållning som liknar norsk lagstiftning. Julia Kronlid skrev då motioner i abortfrågan, vilka uttryckte partiets linje.

Den positionen har SD och Julia Kronlid lämnat. De ansluter sig numera – liksom alla andra riksdagspartier – till nuvarande svensk abortlagstiftning. 

Man skulle då kunna tänka sig att denna förändring enbart skulle välkomnas av etablissemanget. Men icke. Har du en gång tyckt ”fel” i abortfrågan är du märkt.

Det är en sorglig situation. I riksdagen finns inte längre någon abortkritisk röst kvar, inte ens för en justering nedåt av veckogränsen. Och än mer: Den oresonlighet som präglar abortfrågan ger en stark skrämseleffekt. Signalen till den som vill engagera sig politiskt är glasklar: Tänk inte själv i den frågan. Svär nuvarande abortlagstiftning trohet. Om du rör vid abortfrågan är du inte värdig det politiska livet. 

Julia Kronlid uppmärksammades också i en annan fråga. I en intervju i tidskriften Sans från 2014 kommenterade hon, lite trevande, frågan om evolutionsteorin. Det har lett till en förvirrad debatt om att en ”kreationist” har fått en talmansroll i riksdagen. Många debattörer verkar omedvetna om att alla gudstroende i grunden är kreationister, alltså bär på en övertygelse att detta universum är en skapelse som ytterst har sitt upphov i en intelligens, i Gud.

Som trosbekännelsen börjar: ”Vi tror på Gud Fader allsmäktig, himmelens och jordens skapare.” Den tron delar ett antal riksdagsledamöter.

Frågan om hur gudstron sedan ska relateras till nuvarande vetenskapliga förståelse av universum – Big Bang-teorin och evolutionsteorin – är kristna inte överens om. Men de frågorna förtjänar en bättre debatt än bara förfäran över några citat ur en gammal intervju.

Signalen till den som vill engagera sig politiskt är glasklar: Tänk inte själv i den frågan. Svär nuvarande abortlagstiftning trohet.

Sverige sticker ut i Europa – 60 personer ihjälskjutna i år

Skjutningar. En man i 20-årsåldern blev under söndagskvällen den sjunde personen att skjutas ihjäl i Södertälje... tisdag 6/12 15:00

Enkla bedjare – inte bara teologer – kan tolka Bibeln

Ledare I den ständigt pågående, och nödvändiga, debatten om vad som är sann och sund kristen livsstil... tisdag 6/12 00:10

Intern strid i partiet Nyans – grundaren utmanas

Politik. Partiet Nyans skakas av en intern strid, bara några månader efter att man vunnit fullmäktigemandat... tisdag 6/12 14:00

Jesuscentrerad predikan av ny ärkebiskop

Ledare Inom den svenska kristenheten ställer nog många frågan ifall det gick att skönja en ny ton i... tisdag 6/12 00:00