Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Ron DeSantis Foto: Robert F Bukaty/AP/TT

Det skiljer DeSantis och Trump åt

Ledare · Publicerad 00:00, 26 maj 2023

Floridas guvernör, den värdekonservative Ron DeSantis, har bestämt sig för att utmana den tidigare presidenten Donald Trump om att bli Republikanska partiets presidentkandidat 2024. Även om DeSantis tidigare backat upp Trump och dennes politiska agenda finns det flera uppenbara skillnader mellan de förmodade två toppkandidaterna.

Bland många amerikaner finns en längtan efter en yngre och mer kraftfull president – att det är dags för ett verkligt politiskt generationsskifte. Att DeSantis är 32 år yngre än Trump, och 36 år yngre än sittande presidenten Joe Biden, kan bli en uppenbar fördel för DeSantis.

Hans guvernörstid i Florida har präglats av en saklig politisk stil utan skandaler, med effektivitet, ordning och reda. Han har genomfört en tydlig och lagstiftad politisk agenda samt stått för ett partiöverskridande samarbete.

Vad gäller synen på det ofödda barnet gjorde Trump en verklig bragd genom att, via sina tre utnämnda värdekonservativa HD-domare, ha gett delstaterna rätt att avgöra i denna djupt etiska människovärdesfråga. Däremot intar han inte, likt Desantis, någon egen position när det kommer till hur själva skyddslagen borde utformas. I det avseendet har DeSantis varit tydligare.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10