Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

Onsdag den 17 maj – dagen före Somalilands självständighetsdag – klippte landets utrikesminister, Saad Shire, bandet för det representationskontor som öppnas i Stockholm. Foto: Världen idag

Det är hög tid att erkänna Somaliland

Ledare · Publicerad 08:54, 19 maj 2017

I går, den 18 maj, firade en av världens mirakelnationer sin nationaldag och därmed 26 år av obruten fred och demokratisk utveckling.

I ett av världens mest utsatta områden – präglat av diktaturer, krig och terrorism – utgör republiken Somaliland på Afrikas horn ett lysande undantag. Landet har utvecklats till regionens enda fungerande demokrati, med ständigt fördjupat arbete för mänskliga rättigheter och jämställdhet. Landet uppfyller alla kriterier för ett fullt erkännande, som det självständiga land det är. Nu är det dags för omvärlden att ta ställning för fortsatt demokratisk utveckling på Afrikas horn genom att ge det somaliländska folket rätt till sin plats bland världens nationer.

Den 18 maj 1991 utropade Somaliland sin självständighet efter årtionden av en katastrofal union med Somalia. Somaliländarna diskriminerades kraftigt och så småningom utbröt ett inbördeskrig mellan de två länderna i unionen. Somalias diktator, Siad Barre, bombade till slut Somalilands städer till grus, och hundratusentals somaliländare flydde. Men Somaliland stakade redan då ut sin framtid, genom att välja förlåtelsens väg i relation till Somalia. Bland annat anordnades stora försoningskonferenser. Somaliland valde att bryta den destruktiva våldsspiralen.

Sedan dess har Somaliland utvecklats till en unik demokrati – omgiven av diktaturer, terrorism och pirater. Mitt i mörkret har man byggt ett demokratiskt system av brittiskt snitt, och man har på egen hand grundat 1 237 grundskolor och över 30 universitet. Landet har anammat FN:s deklaration för mänskliga rättigheter och utvecklat jämställdhet, med både kvinnliga ministrar och kvinnliga borgmästare. Somaliland har till och med en kvinnlig polisstyrka. Landets presidentval har övervakats av internationella valobservatörer och prisats för sitt demokratiska genomförande.

Landet är enligt den internationella organisationen Freedom House det mest demokratiska landet på hela Afrikas horn och Arabiska halvön. Somaliland bekämpar på egen hand terrorgrupper som al Shabab, IS, al Qaida och andra. Alla dessa organisationer är förbjudna i Somaliland. Man bekämpar även pirater och sätter pirater från grannlandet Somalia i fängelse. Landet tar emot flyktingar från Jemen och andra grannländer och skapar stabilitet i ett av världens mest instabila områden.

Somaliland lägger merparten av landets lilla statsbudget på säkerhet och försvar. Landet ses av USA:s regering som ett resmål man inte avråder sina medborgare att resa till. Man anser att Somaliland är tryggare än hela Europa. USA menar även att Somalilands huvudstad Hargeisa är den tryggaste huvudstaden i hela Afrika.

Somaliland uppfyller alla de krav som Montevideokonventionen har som nödvändiga och tillräckliga kriterier för att en entitet ska kunna bli erkänd som en stat. Somaliland har både en permanent befolkning, ett definierat territorium, en regering och kapacitet att ingå relationer med andra stater. Professor Pål Wrange vid Stockholms universitet, men även en lång rad internationella kollegor, menar att det inte finns några folkrättsliga hinder för att erkänna Somaliland.

Trots allt detta har inget land erkänt Somaliland som den självständiga nation det redan är. Det borde vara en självklarhet att detta mirakel på Afrikas horn erkändes av den svenska regeringen. Det är förstås mycket glädjande att se hur enskilda riksdagsledamöter engagerar sig för Somalilands sak. Men det behövs mer. Nu behöver alla demokratiska krafter engagera sig för att stödja en positiv utveckling i området. Om inte, så finns det andra intressen som försöker driva på i en helt annan riktning.

Sverige kan spela en viktig roll för att bidra till frihet och demokratisering på Afrikas horn. Om bara viljan finns. Nu är det tid att agera.

I ett av världens mest utsatta områden – präglat av diktaturer, krig och terrorism – utgör republiken Somaliland på Afrikas horn ett lysande undantag.

Saklig ideologisk debatt behövs inför valet

Ledare I dag är det exakt en månad kvar till valet. De gångna fyra årens rikspolitik har främst känts som... torsdag 11/8 00:20

Låt oss ivrigt söka vinna Andens gåvor

Krönikor Måndag morgon i Kenya. Huvuduppdraget med kampanj och kvinnokonferens var avklarat. Människor hade... torsdag 11/8 00:00

Östgötar ska få höra om Jesus

Evangelisation. För tredje året i rad anordnar organisationen Open Air Campaigners (OAC) nästa vecka ett... torsdag 11/8 00:00

Gärna avskaffade bidrag – men först avdragsrätt

Ledare Världen idag har rapporterat att samfunden fortsatt vill söka statsbidrag även om staten inför... torsdag 11/8 00:00

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier