Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Centern har hamnat i samma läge som andra liberala partier i Europa, där man antingen kan ena sig vänsterut och försöka låsa in samtidskritiken – ett alternativ som har fungerat dåligt i de länder som försökt och mest skapat folklig frustrationen – eller att faktiskt ta till sig valresultatet och därifrån styra landet på mognast möjliga sätt. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Centerns vänsterflirt bryter utrikes trend

Ledare · Publicerad 00:00, 12 dec 2018

Så verkar det klart att Stefan Löfven kommer att röstas ner som statsminister en andra gång. Det är en naturlig följd av både valresultatet och den internationella utvecklingen. Men det är fortfarande Annie Lööf som sitter på det avgörande beslutet. Hon gör väl i att fatta det med ett större perspektiv i åtanke.

Västvärlden ser nu det vänsterliberala projektet skakas i sina grundvalar. Etablissemanget äger fortsatt tillgången till de stora mediekanalerna, men folkmassorna – som saknar tillgång till mediernas megafoner – har i stället lyft sin frustration på valdagen. Resultatet är likartat över stora delar av västvärlden: Socialdemokrater och liberaler har tappat, medan konservativa och nationalister har gått framåt.  

I det läget står de liberala inför två alternativ. Antingen kan de ena sig vänsterut och försöka låsa in samtidskritiken. Det alternativet har fungerat dåligt i de länder som försökt. Det har nästan undantagslöst medfört att den folkliga frustrationen har växt ännu mer, men då kanaliserats genom mer extrema grupper.

Det andra alternativet är att faktiskt ta till sig valresultatet och därifrån styra landet på mognast möjliga sätt.

Time Magazine porträtterar i sitt senaste nummer Österrikes unge kristdemokratiske förbundskansler, Sebastian Kurz. Han har gett röst åt den folkliga motviljan mot det liberala projektet, men har samtidigt avväpnat det högerpopulistiska Frihetspartiet genom att släppa in dem i regeringen. Han har dock mycket tydligt visat att det är han som håller i taktpinnen, samtidigt som han medvetet valt en lågmäld attityd, i rak motsats till gapigare ledare som USA:s Trump eller Brasiliens Bolsonaro.

Intressant nog har den här strategin gett ett stadigt ökande förtroende för Kurz person, samtidigt som Frihetspartiet i stället har förlorat i stöd.

Resultatet är tydligt: När populistiska partier tvingas ta politiskt ansvar, faller deras idéer om enkla lösningar på svåra problem, men också möjligheten att samla missnöjesröster.

Om etablissemanget däremot enträget tågar på i sitt ”allt står väl till”, även när allt inte står väl till, kommer folket att lufta sin kritik på ett eller annat sätt. Antingen genom att rösta på alltmer extrema partier, eller också övergå till kaos och vandalism, så som vi sett i de senaste veckornas kravaller i Frankrike.

Att Centern nu avvisat alternativet att gå över till vänsterläget är förnuftigt rent partitaktiskt; opinionsstödet för partiet och för Annie Lööf hade snabbt börjat falla sedan hon öppnade Löfvendörren på glänt. Men att stänga dörren för fortsatt S-ledning är också ett sätt att respektera den tydliga majoritet på 60 procent som faktiskt röstade emot det utgående rödgröna styret.

Det finns dock en möjlighet att Annie Lööf fortfarande själv vill försöka bli statsminister med vänstersidans stöd. Det är i och för sig inte så sannolikt att de statsbärande Socialdemokraterna skulle släppa fram en annan statsminister än sin egen. Men framför allt vore det en opinionsmässig chanstagning, då folket skulle kunna uppfatta också en sådan lösning som ett svekfullt maktspel, och precis som i andra länder dra högerut i stora skaror.

Den lösning som just nu ter sig mest i linje med både valresultat och internationell utveckling vore om Ulf Kristersson skulle få tillbaka bollen. Då hamnar ansvaret åter hos Annie Lööf, om hon till slut ska acceptera den statsministerkandidat hon gått till val med, eller om hennes parti ska trycka på röd knapp en fjärde gång och kasta in landet i ett extra val.

Risken är uppenbar att väljarnas dom mot Centern i det senare fallet kan bli ganska hård.

[A]tt stänga dörren för fortsatt S-ledning är också ett sätt att respektera den tydliga majoritet på 60 procent som faktiskt röstade emot det utgående rödgröna styret.

Har politikerna lärt sig läxan från förra valkampanjen?

Israelkommentar Man skulle kunna tro att med två val så tätt inpå varandra som april och september, borde resultaten bli ganska lika. Men det är verkligen inte...

Ger miljoner för ökad judisk säkerhet i Malmö

Samhälle. Judiska församlingen i Malmö får 40 miljoner kronor av företagsledarna Lennart Blecher och Dan Olofsson för att kunna öka säkerheten, rapporterar...