Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Olle Burell (S) i Expressen 5 mars 2018.

Burell borde sopa framför egen dörr

Ledare · Publicerad 00:00, 7 mar 2018

Stockholms skolborgarråd – socialdemokraten Olle Burell – skriver i Expressen (5/3) att han vill förvägra skolor med konfessionell inriktning att hyra lokaler av Stockholms stad. Detta ”i väntan på ett förbud” av så kallade religiösa friskolor. På Twitter applåderas Burells tilltag av självaste civilministern, Ardalan Shekarabi, som tycker det är ”bra med kommuner som tar egna initiativ för att minska segregationen och risken för att religion går före kunskap i skolan”. Det ”egna initiativ” som civilministern åsyftar är alltså att hans partikamrat kringgår gällande lagstiftning och diskriminerar människor på grund av religiös tillhörighet.

Lek med tanken att en politiker, med annan partikulör och med andra politiska preferenser, skulle stoppa all uthyrning till hbtq-organisationer eller aktörer som främjar ett normkritiskt tänkande. Räkna med att det skulle bli liv i luckan. Och med rätta. Allas likhet inför lagen är en grundbult i en rättsstat. Att ett skolborgarråd ägnar sig åt den här typen av religiös diskriminering för tankarna till totalitära stater, där avvikare ska fostras och tämjas i enlighet med gällande överideologi. Den som inte rättar in sig i ledet fryses helt sonika ut.

Olle Burell har själv gedigen erfarenhet av att tämja religion medelst politisk makt. I flera år var han ordförande för den socialdemokratiska partigruppen i kyrkomötet. Där har han konsekvent bidragit till att filtrera konfessionella inslag genom det socialdemokratiska partiprogrammet. Och att Socialdemokraterna ser rött beträffande konfessionella friskolor behöver ingen tvivla på. De vill förbjuda alla konfessionella inslag – i alla skolor.

Ingen ska tro att Olle Burells syfte är att minska segregationen. För i så fall letar han på fel ställe. De kristna skolorna, som Burell hånfullt väljer att benämna ”konfessionella sorteringsskolor” har ofta en större blandning av elever med utländsk respektive svensk bakgrund. De bidrar till integration. Om segregationen hade varit orsak till Burells huvudvärk hade han haft desto större anledning att leta bland Stockholms kommunala skolor.

En granskning som Dagens samhälle gjorde förra året visade att skolorna i Stockholms kommun är näst mest segregerade i landet. I 32 av skolorna har minst 75 procent elever utländsk bakgrund. I sex skolor har högst 5 procent utländsk bakgrund. För den som på allvar vill åtgärda problem med segregation vore det kanske lämpligt att identifiera de 38 skolor som omnämns i undersökningen ifråga. Det är förstås bekvämt för Olle Burell att förlägga sitt eget misslyckande på de konfessionella skolorna. Men det hade varit mer hederligt att ta ansvar för det egna haveriet, än att projicera problemen på andra.

Syftet med hyresbojkotten kan inte heller handla om bristande kunskaper på konfessionella skolor. Elever på kristna skolor visar nämligen bättre resultat än riksgenomsnittet – och långt mycket bättre resultat än de sämsta skolorna. Att konfessionella skolor skulle sätta ”religion före kunskap” är ett uttryck för populism snarare än fakta. Både Shekarabi och Burell talar mot bättre vetande.

Nej, Olle Burells syfte är nog ett annat. Han vill kväva ut skolor han själv inte gillar, trots att de har laglig rätt att finnas till. Han gillar helt enkelt inte konfessionella skolor. Och han använder all sin makt för att straffa ut dem.

Men på en punkt är Olle Burell något på spåren. Han menar att skattepengar inte ska bidra till ”...en verksamhet som motverkar integration och förstärker segregation”. Här borde han ta sig själv på orden – och avgå. Ett skolborgarråd som diskriminerar på religiös grund, bidrar till en omfattande skolsegregation, försöker kringgå gällande lagstiftning – och dessutom skyller sina egna tillkortakommanden på andra – borde inte avlönas med skattepengar. Att han dessutom vägrar att svara på frågor om detta borde avgöra hans öde.

Det är förstås bekvämt för Olle Burell att förlägga sitt eget misslyckande på de konfessionella skolorna.

Svenska kyrkan försvarar ny tolkning

Bibeltext. Berättelsen om David och Jonatan kan ha handlat om en parrelation. Det hävdar Cristina Grenholm, kyrkosekreterare vid kyrkokansliet och samordnare av...

Hur kan vi se på när antisemitismen tilltar?

Ledare Judar i Europa Hela 90 procent av judarna i Europa anser att antisemitismen har tilltagit de senaste fem åren. De alarmerande siffrorna presenteras i en ny studie...