Var och en som upphöjer sig själv ska bli förödmjukad, men den som ödmjukar sig ska bli upphöjd.
Lukasevangeliet 14:11

Världen idag

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki. Foto: Ronald Wittek/AP/TT

Bråket EU–Polen belyser värdekonflikt

Ledare · Publicerad 00:00, 22 okt 2021

Spänningen mellan EU och Polen har under veckan ökat ytterligare en nivå. I förra veckan slog polsk domstol fast att Polens lag ibland kan stå över Europadomstolen, vilket vi i lördags tog upp på denna sida.

I tisdags kom så Polens premiärminister, Mateusz Morawiecki, och EU-kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen, i öppen dispyt i EU-parlamentet om Polens utmanande steg. Den senare hotade med straff; den förre beskrev sitt land som målet för osakliga attacker från Bryssel.

Konflikten illustrerar ett långvarigt problem i EU-samarbetet som i åratal flutit under radarn. Bryssel har länge förutsatt att Östeuropa snällt skulle anpassa sig till de liberala tankar som fått en central roll i EU-etablissemanget. De ideologiska motsättningarna är dock skarpa. 

Nu visar Polen och andra att deras nationella suveränitet inte tänker böja sig under exempelvis hbtq-filosofin, inte heller när EU höjer rösten. Det är i grunden en sund hållning.

Konflikten behöver dock lösas, och det åligger båda sidor att finna en hållbar lösning.

Det andra inte talar om måste kyrkan förkunna

Ledare Hur får en människa det rätt ställt med Gud? Eller formulerat personligt med fångvaktarens ord till... tisdag 3/10 00:10

Vi är begränsade – men Gud är obegränsad

Ungkrönika I somras var jag i Schweiz för första gången och fick äntligen se Alperna. En helt fantastisk... tisdag 3/10 00:00