Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Antje Jackelén Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Bra rutet av ärkebiskop om skolan

Ledare · Publicerad 00:00, 21 jul 2022

I en skarp debattartikel i Svenska Dagbladet 20/7, med rubriken ”Ministern vilseleder om skola och religion”, tar ärkebiskop Antje Jackelén bladet från munnen. 

Det handlar om ett kraftfullt fördömande från Svenska kyrkans högsta ledare av den socialdemokratiska regeringens och skolministern Lina Axelsson Kihlbloms (S) uttalanden och förbudspolitik gentemot konfessionella friskolor. 

Sveriges ärkebiskop säger i klartext att S-regeringen står för fördomar, historielöshet, okunnighet och stigmatisering av konfessionella friskolor, de flesta av dem kristna. Dessutom pekar hon på att skolministerns argumentation är pinsam – och utgör en förolämpning av medborgarna, där en majoritet tillhör ett kristet samfund, och av landet Sverige, där kyrka och kristendom kom med och historiskt byggde upp utbildningsväsendet.

Det faktum att de allra flesta konfessionella skolor i Sverige är välfungerande, betonas av ärkebiskopen, som påminner om att inte fler än en procent av landets elever går där, vilket i en internationell jämförelse är mycket lite jämfört med bland annat Storbritanniens 37 procent och Nederländernas 75 procent.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Första Barbie-dockan med Downs syndrom har lanserats

Docklansering. För en tid sedan lanserade leksakstillverkaren Mattel historiens första Barbie-docka med... måndag 5/6 15:00

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10