Bedröva inte Guds helige Ande, som ni har fått som ett sigill för befrielsens dag.
Efesierbrevet 4:30

Världen idag

Antje Jackelén Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Bra rutet av ärkebiskop om skolan

Ledare · Publicerad 00:00, 21 jul 2022

I en skarp debattartikel i Svenska Dagbladet 20/7, med rubriken ”Ministern vilseleder om skola och religion”, tar ärkebiskop Antje Jackelén bladet från munnen. 

Det handlar om ett kraftfullt fördömande från Svenska kyrkans högsta ledare av den socialdemokratiska regeringens och skolministern Lina Axelsson Kihlbloms (S) uttalanden och förbudspolitik gentemot konfessionella friskolor. 

Sveriges ärkebiskop säger i klartext att S-regeringen står för fördomar, historielöshet, okunnighet och stigmatisering av konfessionella friskolor, de flesta av dem kristna. Dessutom pekar hon på att skolministerns argumentation är pinsam – och utgör en förolämpning av medborgarna, där en majoritet tillhör ett kristet samfund, och av landet Sverige, där kyrka och kristendom kom med och historiskt byggde upp utbildningsväsendet.

Det faktum att de allra flesta konfessionella skolor i Sverige är välfungerande, betonas av ärkebiskopen, som påminner om att inte fler än en procent av landets elever går där, vilket i en internationell jämförelse är mycket lite jämfört med bland annat Storbritanniens 37 procent och Nederländernas 75 procent.

Oroande att extrema läror sprids vid teologiska utbildningar

Ledare Utbildning av nästa generations präster, pastorer och ledare har stor betydelse för den kristna... lördag 25/3 00:00

Bred kritik vittnar om surrogatmödraskapets orimlighet

Ledare När vänsterfeminister och konservativa kristna är överens i en fråga kan man ana att den har en... fredag 24/3 00:10