Vem har jag i himlen utom dig? Och har jag dig, söker jag inget på jorden.
Psaltaren 73:25

Världen idag

Är våra samveten avtrubbade?

Ledare · Publicerad 00:00, 20 feb 2012

Under de senaste dagarna har det varit en livlig debatt i vårt grannland Norge om läkares samvetsfrihet och rätt att inte medverka vid aborter eller relaterade ingrepp. Det som utlöste debatten var ett utspel från den norska regeringen och hälsovårdsmyndigheter där samvetsfriheten begränsas. Nu reagerar de norska läkarna med ett upprop och protestaktion mot den norska regeringen. De anser att regeringen vill frånröva dem deras mänskliga rättigheter, och kallar utspelet för ett "slag i ansiktet" och en "auktoritär framstöt".
Över 170 läkare och 60 annan hälsovårdspersonal har än så länge skrivit på protestlistan som riktas mot hälsoministern. Det norska centerpartiets hälsopolitiska taleskvinna går emot sin egen regering i frågan och den kristdemokratiska parlamentariska ledaren riktar skarp kritik och hävdar att konsekvensen i förlängningen blir ett yrkesförbud för läkare med samvetsbetänkligheter.

Den norska abortlagen och föreskrifterna på området fastslår att:"Helsepersonell som av samvittighetsgrunner onsker det, skal fritas fra å utfore eller assistere ved svangerskapsavbrudd." Dessa regler har i över 30 år i praktiken innefattat alla läkare och annan hälsopersonal som av samvetsskäl inte vill medverka vid abortrelaterade ingrepp men nu vill den norska regeringen begränsa rättigheten för husläkarna.
Sverige ligger mycket långt från Norges och många europeiska länders långvariga tradition av respekt för samvetsfrihet. Men trots att det i den svenska abortlagen inte finns någon föreskrift om samvetsfrihet, gäller likväl Europakonventionens bestämmelser som svensk lag. Artikel 9 slår fast rätten till samvetsfrihet och Sverige är som stat folkrättsligt förpliktat att lojalt fullgöra de åtaganden som följer av Europakonventionen och domstolens praxis. Dessutom är resolution 1763, antagen av Europarådets parlamentariska församling, vägledande för Europadomstolen, men även direkt i Sverige. Resolutionen slår fast rätten till samvetsfrihet för all vårdpersonal.

Frågan om samvetsfrihet inom den svenska vården har aktualiserats inte minst i den etiska debatten efter rapporterna om små bebisar som ligger och självdör i sköljrummet efter sena aborter. I dag är berörd vårdpersonal i princip tvingad att medverka och agera mot sitt samvete. Annars får de höra att de är på fel arbetsplats, har valt fel yrke, eller fel avdelning. Göran Hägglund sade mycket nedlåtande i en intervju i DN den 28 januari, att "utbildar man sig till en viss verksamhet, kan det inte innebära fritt valt arbete."
Det krävs mod att gå mot strömmen och riskera att bli ifrågasatt och kritiserad. Men fler läkare, sjuksköterskor och barnmorskor kommer att vägra att begå våld mot sitt samvete när de förstår hur omfattande samvetsfriheten är. En samvetsrörelse av vårdpersonal behövs i Sverige, nu mer än någonsin. Men följer vi vårt samvete eller har det trubbats av? I slutändan handlar det hela om att rädda små, oskyldiga människoliv.

RUTH NORDSTRÖM

Pressade abortliberaler framför radikala förslag

Abort I USA riktas nu skarp kritik mot president Joe Biden sedan Vita Huset, enligt kritiker, uppmuntrat... onsdag 18/5 15:00

Nässprej mot PTSD utvecklas i Israel

PTSD. Ett nytt medicinskt nässprej för behandling av posttraumatisk stress har framtagits av israeliska... onsdag 18/5 12:00

Natobeslut kan få oväntad effekt på riksdagsvalet

Ledare Medborgarna har fått en lektion i hur den politiska makten fungerar i Sverige. Efter en sluten... onsdag 18/5 00:10

Terrorister dödade journalisten

Israelkrönika Något som alla insatta och sanningssökande personer borde kunna enas om är att den... onsdag 18/5 00:10

Krav på abort för ukrainska kvinnor – väcker motstånd

Abort. Ukrainska kvinnors tillgång till abort har seglat upp som en prioriterad fråga för flera... onsdag 18/5 07:00

Nyhems förkunnare bör stå för bibeltrohet

Ledare Samtal är bättre än stängda dörrar. Att lyssna med respekt på motståndarens argument är viktigt.... onsdag 18/5 00:00

Senaste nytt

    Reaktionerna på Paludan illustrerar värderingsglapp

    Nyhetskommentar När jag satt på en parkbänk i Stadsparken i Borås ett par timmar innan Rasmus Paludan skulle dyka...
    Följ Världen idag i sociala medier