Rättfärdighetens frukt ska vara frid, och rättfärdighetens verk vara ro och trygghet för evigt.
Jesaja 32:17

Världen idag

En lång högkonjunktur kan lätt invagga oss i tron att en sådan uppgång är evig. Sådana förhoppningar har dock alltid visat sig bedrägliga. Foto: FREDRIK PERSSON / TT

Ansvar krävs för att förhindra ekonomisk kris

Ledare · Publicerad 00:00, 17 okt 2018

Regeringsförhandlingarna i Sverige har gått in i nästa fas. Den stora farhågan just nu tycks vara fasan inför att behöva samarbeta med partier som man ogillar. Kanske kan tiden lösa upp de knutar som i dag tycks omöjliga. Men parallellt med det politiska dramat tornar ett annat orosmoln upp sig, som kan bli en ny regerings svåraste utmaning: ekonomin.

Under tiden Ulf Kristersson slet för att skapa en Alliansregering, har världens börser fallit, och kanske ser vi början på en kommande lågkonjunktur. 3 oktober – dagen efter att Kristersson fick sonderingsuppdraget från talmannen – stod Stockholmsbörsen på topp, men har sedan dess fallit nära tio procent. Det är det största raset sedan sommaren 2011, och det är inte alls otänkbart att detta är inledningen på en längre nedgång, också i den reella ekonomin.

En lång högkonjunktur kan lätt invagga oss i tron att en sådan uppgång är evig. Sådana förhoppningar har dock alltid visat sig bedrägliga. Speciellt illa har det gått för dem som investerat i högriskplaceringar, i hopp om snabba vinster. Att flyta med i en ekonomisk uppgång ger lätt en falsk känsla av att vara osårbar. Men när vinden vänder och alla vill rädda sina tillgångar och rusa genom utgången samtidigt, är det lätt att bli nertrampad. För att undvika detta är det klokt att noggrant tänka efter hur vi sparar och konsumerar, men också hur stora lån vi bör dra på oss.  

”Den som är satt i skuld är icke fri” var kanske Göran Perssons klokaste devis som statsminister. Både socialdemokrater och alliansregeringar har sedan dess tagit ansvar för att minska statsskulden. Här ligger andra länder betydligt värre till inför en eventuell ekonomisk kris. Den verkligt allvarliga risken i svensk ekonomi är i stället de privata skulderna, där de skenande bostadspriserna är den största boven. Mellan 2005 och 2017 dubblerades priserna på villor i Sverige, och en sådan utveckling är naturligtvis helt ohållbar i längden. Sedan ifjol sommar har den här bubblan börjat pysa ut, och kanske kan vi klara oss utan alltför stora skador. Men om världsekonomin skulle dyka snabbt, kan många svenska hushåll råka mycket illa ut.  

En av Jesu mest sedelärande liknelser är den om den rike dåren. Här beskrivs en man som har investerat stort och byggt upp resurser, men hans motiv är uteslutande själviska. Till slut står den rike mannen inför döden, och Gud ställer honom då inför den retoriska frågan om vem som nu ska få allt han samlat ihop. Att bara egoistiskt samla jordiska ägodelar leder aldrig i längden till verklig lycka. Även Paulus skriver på samma tema till sin unge adept Timoteus, och påminner honom att inte sätta sitt hopp till ”något så osäkert som rikedom”, utan i stället göra sig verkligt rik på annat sätt – nämligen genom goda gärningar och generositet.

Även i det nutida Sverige finns det avsändare som till viss del ger samma insikt som Bibeln. ”Lyxfällan” i TV3 är ett lärorikt exempel. Vecka efter vecka visar de upp människor som levt långt över sina tillgångar och blundat för konsekvenserna. Men förr eller senare kommer sanningen i kapp. Programmen bjuder ofta på en liknande dramaturgi: När verkligheten går upp för deltagarna bryter de ihop i förtvivlan. Men det kan samtidigt vara den insikt de behöver för att öppna ögonen och ta tag i sitt liv och sin ekonomi.

De politiker som till slut ska styra Sverige kan komma att stå inför en mycket svårare ekonomisk situation än under föregående mandatperiod. Det är av högsta vikt att kommande regering förmår agera långsiktigt och ansvarsfullt. Då kan vi förhoppningsvis klara också en större ekonomisk nedgång.

De politiker som till slut ska styra Sverige kan komma att stå inför en mycket svårare ekonomisk situation än under föregående mandatperiod.

SKR uppvaktade Migrations- verket med 18 400 namn

Aktion. Lyfte fram konvertiternas situation På torsdagen möttes Sveriges kristna råd (SKR) och Migrationsverket för samtal om hantering av asylärenden som rör konvertiter. Samtidigt...

Vad kan förklara de ökade sexualbrotten?

Ledare Eskalerande statistik enligt Brå-rapport Så har då Sverige till slut fått en statsminister. Socialdemokrater och Miljöpartister kan nu regera vidare med Vänsterpartiets och nu även de två...