Rättfärdighetens frukt ska vara frid, och rättfärdighetens verk vara ro och trygghet för evigt.
Jesaja 32:17

Världen idag

Nyårsfyrverkerier från Manila, Filippinerna. Foto: Bullit Marquez / AP / TT

2018 – vad ligger framför?

Ledare · Publicerad 00:00, 3 jan 2018

Dagens ledartext gör inte anspråk på att vara någon säker profetia, snarare ett försök att se vartåt pilarna pekar på några av världens brännande arenor. Vissa linjer går åt ett hoppfullt håll, andra pekar tyvärr allt djupare mot destruktivitet.

Stora delar av internationell politik kommer under 2018 att följa känt mönster: diktaturer som hotar sina grannar (läs: Nordkorea) kommer att fördömas, medan demokratier generellt kommer att stödja varandra. Dock med ett undantag. Vi kan redan nu förutse att den lilla demokratin Israel kommer att hårdgranskas med mikroskop, medan andra diktatoriska system runtom i Mellanöstern kommer att betraktas med solkiga simglasögon där krigshot och övergrepp på mänskliga rättigheter lätt försvinner i dimman. Kronprins Mohammed i Saudiarabien och väktarrådet i Iran lär fortsätta att spänna musklerna i en allt farligare kraftmätning. Båda dessa har i slutet av 2017 visat att de tänker tysta oppositionen internt och samtidigt flytta fram positionerna i regionen, även om konflikten främst utövas via ombud: utan vapen i Qatar och med fortsatt blodigt krig i Jemen.

Det politiska inflytandet över idrotten kommer i år att bli extra tydlig, med vinter-OS några mil från nordkoreanska gränsen och sommarens fotbolls-VM i Putins Ryssland. Hans maktbas kommer för övrigt att stärkas ytterligare efter att han vunnit en storseger i presidentvalet, där vi kan räkna med att alla verkliga konkurrenter utestängs, och motkandidaterna blir några udda figurer utan reell chans.

Putin kommer också att utöka sitt inflytande internationellt genom att skickligt dribbla bort USA:s president och säkra sin långsiktiga plan för Syrien. Detta efter att Bashar al-Assad till slut segrar i inbördeskriget och kan fortsätta leda landet, trots alla de krigsbrott som utförts under hans befäl.

Inför höstens mellanårsval i USA kan de flesta större medier som brukligt antas sätta dumstrutar på republikanska kandidater och förutspå demokraternas stora revansch. Nyheterna lär till 90 procent fortsätta peka på verkliga eller påstådda grodor från president Trump, medan den verkliga politiken där bakom i huvudsak ignoreras. Polariseringen i medievärlden blir allt starkare, och det gagnar ingen – allra minst demokratin. Väljarna kommer dock i slutänden att strunta i mediebruset och rösta på den sida de anser faktiskt presenterar den bästa politiken.

Över hela västvärlden kommer queerideologin att fortsätta förmedla sitt budskap att friheten ligger i ett ännu större uppror mot normer och kön. De stenar som har börjat ropa under 2017 kommer dock att bli fler under 2018, och queeraktivisternas agenda kommer äntligen att börja granskas noggrannare.

Så finns det också ett litet land i norr som håller riksdagsval i september. Utgången där är nog svårare att gissa än allt annat här ovan. Avgörande kommer att bli vilken känsla som ska dominera Sverige under sensommaren. Blir det sökande efter trygghet och Löfven, trots Socialdemokraternas genomklappning i övriga Europa? Eller kanske kaos och frustration som kastar väljarna i famnen på Åkesson? Eller lyckas Kristersson hålla samman Alliansen och skrapa ihop en tillräcklig minoritet för att regera riket? I september vet vi.

Som avslutning kan vi påminna oss att när födslovåndorna är som svårast, är också förlossningen som närmast. Om tidens avslutning inte skulle ske heller år 2018 så är det närmaste året ett nytt tillfälle att vara ljus och salt. Ingen av händelserna här ovan är förutbestämda. Tillsammans kan enskilda människor även 2018 påverka världens riktning. Må världen göra detta i en god och förståndig riktning.

Om tidens avslutning inte skulle ske heller år 2018 så är det närmaste året ett nytt tillfälle att vara ljus och salt.

SKR uppvaktade Migrations- verket med 18 400 namn

Aktion. Lyfte fram konvertiternas situation På torsdagen möttes Sveriges kristna råd (SKR) och Migrationsverket för samtal om hantering av asylärenden som rör konvertiter. Samtidigt...

Vad kan förklara de ökade sexualbrotten?

Ledare Eskalerande statistik enligt Brå-rapport Så har då Sverige till slut fått en statsminister. Socialdemokrater och Miljöpartister kan nu regera vidare med Vänsterpartiets och nu även de två...