Bedröva inte Guds helige Ande, som ni har fått som ett sigill för befrielsens dag.
Efesierbrevet 4:30

Världen idag

Sektpodden behöver förstå hur Sverige såg ut på 1980-talet

I tre avsnitt av Sektpodden berättade Karin Fahlström i höstas om sin uppväxt på Livets Ord för 30 år sedan. Att lyssna på hennes berättelse är viktigt för att få en nyanserad historiebeskrivning, men när podden ignorerar den rådande tisdandan och enbart fokuserar på negativa erfarenheter blir den ett exempel på den slutenhet man säger sig vilja motverka, skriver Ruben Agnarsson i den första av två artklar.

Kulturserie · Publicerad 00:00, 25 feb 2022

Karin skildrar en en svart-vit världsbild, en osund demonfixering och en isolering från omvärlden där förföljelse sågs som ett tecken på att man var på rätt väg. Hon beskriver en brist på ödmjukhet och en avsaknad av ett tydligt förlåt när misstag skett. De falska anklagelser som kastades mot församlingen blev ibland en intäkt för att ge igen – tvärt emot Jesu uppmaning att välsigna och be för sina fiender.

Överdrifter har enligt Karin tonats ned och hon konstaterar att Livets Ords ledning har bett om förlåtelse, men efterlyser ändå en dialog. Ett sju timmar lyssnande samtal med den kristna skolans tidigare rektor beskrivs som en vändpunkt. Karin Fahlströms medverkan i Sektpodden är modig och värd respekt. Hennes personliga upplevelse ska tas på allvar och bidrar till en nyanserad historiebeskrivning.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa hela artikeln.
En månad gratis!
Läs allt du vill med Världen idag DIGITAL
Du får tillgång till:
✓  Samtliga artiklar på varldenidag.se
✓  E-tidningen fem dagar i veckan
✓  Digitala korsord

Oroande att extrema läror sprids vid teologiska utbildningar

Ledare Utbildning av nästa generations präster, pastorer och ledare har stor betydelse för den kristna... lördag 25/3 00:00

Bred kritik vittnar om surrogatmödraskapets orimlighet

Ledare När vänsterfeminister och konservativa kristna är överens i en fråga kan man ana att den har en... fredag 24/3 00:10