Men var nu starka och låt inte modet falla, för ert arbete ska få sin lön.
2 Krönikeboken 15:7

Världen idag

Så tog den radikala vänstern kontroll över samhället

Den radikala vänsterns strategi har varit att genomföra ”den långa marschen genom institutionerna”. Tanken var att revolutionen bör ske långsamt, stegvis och syftade till att vinna dominans inom kulturvärlden, skriver Os Guiness, fil dr vid Oxford University.

Femtio år senare ser vi att den akademiska världen, media och Holly-wood alla mer reflekterar arvet från 1789 än från 1776, konstaterar han.

Kulturserie · Publicerad 06:00, 15 okt 2020

Just nu pågår ett kulturellt inbördeskrig i Amerika i spåren av 1960-talet. Den avgörande källan till dagens splittring i Amerika beror på hur man ser på begreppet frihet – antingen utifrån amerikanska revolutionen och dess arv, eller utifrån franska revolutionen och dess arv.

Reflektera kring tankegods som ”progressivism, ”postmodernism”, ”politisk korrekthet”, ”identitets- och etnicitetspolitik” eller den sexuella revolutionen. Tänk på hur socialismen alltmer vinner mark, eller på hur det amerikanska Demokratiska partiet och en stor del av medievärlden drar allt mer åt vänster. Det blir då tydligt att dessa tankegångar har lite eller så gott som inget att göra med 1776 och amerikanska revolutionen med dess syn på frihet.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa hela artikeln.
En månad gratis!
Läs allt du vill med Världen idag DIGITAL
Du får tillgång till:
✓  Samtliga artiklar på varldenidag.se
✓  E-tidningen fyra dagar i veckan
✓  Digitala korsord

Epoken Trump över – vad innebär det?

Ledare När Vita huset i dag byter ledning på kommandobryggan är det en naturlig dag för utvärdering av en... onsdag 20/1 00:00
E-tidning
Senaste magasinen
Följ Världen idag i sociala medier