Ty det är bättre att lida för goda gärningar, om det skulle vara Guds vilja, än att lida för onda gärningar.
1 Petrusbrevet 3:17

Världen idag

Munken Ansgar blev ett viktigt redskap i Sveriges kristnande

Kristna köpmän kom till Sverige redan innan Ansgar anlände för att ge evangeliet till människorna här. Det noterar Stig Hällzon i denna text om mannen som kom att kallas Nordens apostel.

Kulturserie · Publicerad 05:00, 11 jan 2023

Munken Ansgar grundade den första kristna församlingen i Sverige och har därför kallats Nordens apostel. Han var med stor säkerhet den förste som förkunnade evangeliet i Sverige, men redan tidigare hade flera svenskar mött kristna och kände till kristendomen. Ingen vet exakt när kristendomen kom till Sverige för första gången, men så mycket är klart att vikingar och handelsmän på flera sätt kommit i kontakt med kristendomen på sina många resor.

I Sverige fanns det också kristna fångar, som berättade om sin tro. Även kristna köpmän hade kommit till svearnas rike. ”Århundraden före Ansgars besök i Birka hade svear och guter haft kontakt med kristen kultur, varom inte minst åtskilliga arkeologiska fynd vittnar”, skriver Berndt Gustafsson i sin bok ”Svensk kyrkohistoria”.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa hela artikeln.
En månad gratis!
Läs allt du vill med Världen idag DIGITAL
Du får tillgång till:
✓  Samtliga artiklar på varldenidag.se
✓  E-tidningen fem dagar i veckan
✓  Digitala korsord

Att följa Jesus Kristus innebär att förneka sig själv

Gästledare Paulus bekännelse i Galaterbrevets femte kapitel, vers 24, är en bekännelse för alla Jesu... lördag 27/5 00:10

Lärdomar av utfallen mot Ungern

Ledare I osedvanligt explicita och övertydliga ordalag förklarade i veckan Ungerns premiärminister Viktor... lördag 27/5 00:00