Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

John Locke: Gud har gett människan naturliga rättigheter

John Locke sammanfattade den protestantiska politiska idéutvecklingen som vuxit fram sedan reformationen. Han citerades bland annat i den amerikanska självständighetsförklaringen 1776, att människan i skapelsen fått gudagivna naturliga rättigheter.

Det skriver Torbjörn Aronson i sin reflektion över John Lockes politiska tänkande och dess inflytande på idéutvecklingen i Västerlandet.

Kulturserie · Publicerad 04:00, 8 jun 2022

En viktig länk mellan de radikala protestantiska republikanerna i England vid mitten av 1600-talet och konstitutionella och demokratiska styrelseformer i olika länder under de följande århundradena var John Locke (1632–1704).

Locke summerade den protestantiska politiska idéutvecklingen genom sin epokbrytande skrift Two treatises of government (1689). Där hävdade han att människan redan i skapelsen fått gudagivna naturliga rättigheter, vilka det var statens uppgift att beskydda.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa hela artikeln.
En månad gratis!
Läs allt du vill med Världen idag DIGITAL
Du får tillgång till:
✓  Samtliga artiklar på varldenidag.se
✓  E-tidningen fem dagar i veckan
✓  Digitala korsord

Rickard Johnston: Vi är begränsade – men Gud är obegränsad

Ungkrönika I somras var jag i Schweiz för första gången och fick äntligen se Alperna. En helt fantastisk... tisdag 3/10 00:00

Ambulansförbund rasar mot ny dygnsvila: ”Horribelt feltolkat”

Ekonomi. Nya EU-regler om dygnsvila har börjat gälla. Detta trots stora protester från bland annat... måndag 2/10 20:00

C-stämman: Ja till dödshjälp och sänkt alkoholålder

Centerpartiet. Centerpartiet säger ja till att tillåta dödshjälp i Sverige. Partistämman sade även ja till att... måndag 2/10 17:00

Gud ger oss det vi verkligen behöver

Bönekrönika Jag tänkte på Petrus, som gick upp på taket för att be en vanlig dag. Det är uppenbart att han var... tisdag 3/10 00:00