Men jag vet att min återlösare lever, att han till sist ska träda fram över stoftet.
Job 19:25

Världen idag

Högsta domstolen – laguttydare eller politisk agent?

Att tolka USA:s konstitution mer bokstavligt och försöka vara trogen grundlagsfädernas intention är en syn som stöds av republikanerna. Den andra hållningen, som stöds av demokraterna, innebär att man fattar juridiska beslut på aktivistisk grund och så kan förändra och påverka uppfattningar i nationen, skriver Kjell O Lejon, i denna sin sista kommentar innan presidentvalet.

Kulturserie · Publicerad 00:00, 31 okt 2020

I USA är maktdelningen (checks-and balances-systemet) en grundbult; makten delas mellan Vita huset, kongressen och Högsta domstolen, och alla tre ska på ett föreskrivet vis kontrollera hur makten utövas och ingripa när man menar att konstitutionen inte följs.

På amerikansk mark utarbetades systemet bland annat av författningsfadern och den blivande presidenten James Madison (1751–1836). I de klassiska Federalist Papers (nr 51) motiverade han maktfördelningen med att människor inte är änglar, det vill säga att synden satt sin prägel på människan, vilket i sin tur kan leda till att makt korrumperar.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa hela artikeln.
En månad gratis!
Läs allt du vill med Världen idag DIGITAL
Du får tillgång till:
✓  Samtliga artiklar på varldenidag.se
✓  E-tidningen fyra dagar i veckan
✓  Digitala korsord

Mer förskola kan inte lösa språkproblemen

Ledare Det finns i Sverige cirka 520 000 barn i förskoleåldern, alltså mellan 1 och 5 år. Av dessa är alla... lördag 5/12 00:00

Kyrkor i Europa tar strid för mötesfrihet

Corona. Kristna runt om i Europa förbereder sig för ett julfirande utifrån olika förutsättningar. I... fredag 4/12 08:00
E-tidning
Senaste magasinen