Med Guds makt blir ni genom tron bevarade till den frälsning som finns beredd och skall uppenbaras i den sista tiden
1 Petrusbrevet 1:5

Världen idag

Han höjde nivån på lovsången – och bjöd in dansen

Ralph Vaughan Williams (1872–1958) var inget musikaliskt underbarn utan någon som genom studier och hårt arbete kom att skapa några av den kristna kyrkans mest älskade sånger. Och han tog strid mot ”glädjedödare” som vill stoppa uttryck av dans och glädje.

Kulturserie · Publicerad 05:00, 30 dec 2022

Från den dag då han föddes den 12 oktober 1872 var Ralph Vaughan Williams djupt rotad i den brittiska landsbygdens mylla. Hans musik skulle förmedla den nationella anda som Edward Elgar fann en gång och låta den omfatta även den rika brittiska folksångstraditionen.

Långt efter det att han blivit känd över hela världen som en av sitt lands främsta kompositörer skrev han: ”Om din konst är fast rotad i din egen mylla och den myllan har något att ge dig personligen, kan du fortfarande vinna hela världen utan att förlora din själ.”

Redan prenumerant? Logga in för att läsa hela artikeln.
En månad gratis!
Läs allt du vill med Världen idag DIGITAL
Du får tillgång till:
✓  Samtliga artiklar på varldenidag.se
✓  E-tidningen fem dagar i veckan
✓  Digitala korsord

Organisationer larmar: Tufft ekonomiskt läge för barnfamiljer

Ekonomi. Ökade kostnader för mat, el och räntor gör det svårt för familjer att få ihop vardagen och barnen... måndag 20/3 13:00

Veckans KD-affär vittnar om en partikultur på glid

Ledare För ett halvår sedan fick Kristdemokraterna gå in i regering som näst starkaste parti. Det var en... lördag 18/3 00:10