Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Webb-tv: Trend att unga tar till sig konservativa idéer

Denna vecka fortsätter Hotspots serie om konservatismen. Programmet tar bland annat upp tre grundpelare i ideologin, dess syn på politiken och varför man just nu kan se en comeback för konservativa idéer bland unga.

Kultur · Publicerad 08:50, 27 feb 2021

Förra veckan började Hotspot en serie om konservatismen. Första programmet handlade om bakgrunden och innebörden av begreppet. I helgen sänds andra delen, som även denna gång gästas av Torbjörn Aronson, fil dr i statskunskap och teol dr.

Samtalet kommer bland annat in på globalisering och internationalism.

– Man kan säga att den konservativa synen på internationella relationer är maktbalans. Då begränsar man faran av att en [enskild aktör] blir för stor och stark och börjar förtrycka de andra, säger Torbjörn Aronson i programmet.

Han menar att den i dag vanliga liberala synen ibland kan ha en övertro på globaliseringens möjligheter att lösa världskonflikter.

I programmet tar man också upp frågor som rör konservatismen tre grundpelare – familjen, kyrkan och staten – och trenden att allt fler unga omfamnar konservativa idéer.

Hotspot är ett samtalsprogram som produceras av TV Vision Sverige och Världen idag. Programledare Marco Strömberg och Per Ewert möter gäster för djuplodande samtal om kristen tro, kultur och samhälle.

Fotnot: Se alla Hotspots program på Världen idag play eller lyssna på programmen som podcast här

Inflytelserik fransk filosof anklagas för pedofili i ny bok

Frankrike. Var den franska filosofen Michel Foucault, som är känd för sina reflektioner kring maktstrukturer... söndag 11/4 12:00

Renhetskultur är något helt annat än hederskultur

Ledare De senaste månaderna har man från flera håll försökt att kleta begreppet ”hederskultur” på Sveriges... lördag 10/4 00:00

Allt färre amerikaner är kyrkligt aktiva

USA. Antalet amerikaner som är medlemmar i någon kyrka, synagoga eller moské blir allt färre, enligt en... lördag 10/4 16:00
E-tidning
Senaste magasinen
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier