Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Webb-tv: Hur har socialdemokratins hegemoni påverkat Sverige?

Sekulariseringen och individualismen har ökat i Sverige under de senaste hundra åren. Vad är orsakerna till detta? Det är något som Per Ewert, direktor för Claphaminstitutet och ledarskribent i Världen idag, har forskat om. Han berättar vad han har kommit fram till i veckans Hotspot.

Kultur · Publicerad 08:50, 30 jan 2021

– Jag har forskat om när Socialdemokraterna hade hegemoni‚ det vill säga när de hade kontroll över svensk politk. Det hade de mellan år 1932 och ända fram till 1976. Det är 44 år i obruten regeringsperiod. Det är helt unikt i världen om man ska räkna demokratier, säger Per Ewert i programmet.

Enligt World Value Survey är Sverige ett av de mest sekulariserade och individualistiska länderna i världen.

– Det finns oväntat lite forskning som tar ett större grepp om hur Socialdemokraterna värdemässigt och idéologiskt har påverkat samhället. Ingen har tittat på om det har funnits en medveten ideologisk strävan att dra Sverige i en mer sekulär och indivualistisk riktning, eller om det bara har blivit så. Där har jag sett en lucka i forskningen som helt klart behöver fyllas, säger Per Ewert.

Hotspot är ett samtalsprogram som produceras av TV Vision Sverige och Världen idag. Programledare Marco Strömberg och Per Ewert möter gäster för djuplodande samtal om kristen tro, kultur och samhälle.

Fotnot: Se alla Hotspots program på Världen idag play

Tvåfrontskrig krävs för att stå emot dödshjälpsvågen

Ledare På europeisk nivå faller nu skymningen när det gäller frågan om eutanasi. Hitintills är det fyra... onsdag 14/4 00:10

Har du någon som ber för dig?

Vardagskrönika Min morfar flyttade till himlen när jag var elva år. De sista åren var han svag av sin sjukdom och... onsdag 14/4 00:10
E-tidning
Senaste magasinen
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier