Då ska Kungen svara dem: Jag säger er sanningen: Allt vad ni har gjort för en av dessa mina minsta bröder, det har ni gjort för mig.
Matteus 25:40

Världen idag

Ny svensk lovsångsskiva som fötts i tillbedjan

Fokuset är enkelt: att få människor att fästa blicken på Jesus. När GK Lovsång nu släpper ny lovsångsskiva är det med till stor del enkla sånger, födda i tillbedjan.

Kultur · Publicerad 00:00, 11 nov 2022

Redan år 2000 släppte Guds kraft i Sävsjö sin första lovsångsskiva. För några år sedan plockade en ny generation upp tråden med lovsång, och nu släpper församlingen sitt tredje album sedan 2018.

– På något sätt är vi en lovsjungande församling och det går tillbaka ända till de som var med och startade församlingen.  Det har alltid satts ett högt värde på lovsång och har alltid varit en del av vilka vi är, menar Jonathan Nikolausson, en av lovsångsledarna i församlingen.

Genom lovsången som de släpper på skivform får de dessutom vara med och välsigna andra församlingar.

– Lovsången som kommer utifrån vårt lilla sammanhang får vara med och välsigna Kristi kropp. Vi tror att det är något som Gud gör på många platser egentligen, vi vill bara stämma in i den sången.

Deras tidigare släpp har fått vissa av sångerna att spridas bland församlingar runtom i landet.

– Det är verkligen superhärligt. Men vi har inga sådana baktankar utan någonstans handlar det här om att vara lydig i det vi tror att Gud säger åt oss att göra. Sedan får man se var det bär, säger Jonathan Nikolausson och lägger till:

– Välsignar det fem personer så är det värt det. Men jag tror att de här sångerna kan få vara med och välsigna många. Det är därför vi sträcker oss ut och överhuvudtaget släpper det här.

Den nya skivan – som liksom de två senaste skivorna är producerad av Levi Stark – består till stor del av små, korta sånger som uppstått under tillbedjan i församlingen.

– De här sångerna har följt med hos oss under ganska lång tid och vi har funderat om vi ska skriva något mer på dem. Men vi har bara känt att de ska vara så här enkla, säger Jonathan Nikolausson.

– Sångerna är verkligen födda ur en plats av tillbedjan, säger han.

Skivan ”Gud är här” spelade de in live tillsammans med församlingen i våras.

– En del av varför vi vill spela in live är för att vi vill göra det i kontexten som sångerna föds och verka i tillbedjan tillsammans med församlingen.

Med på skivan finns också redan kända sånger som ”Du gör mirakel” och en låt som ligger Jonathan Nikolausson lite extra varmt om hjärtat, sången ”Frihet genom Jesu blod”.

– Jag har brottats ganska mycket med fruktan i mitt liv, och det här var en sång jag lärde mig som liten och som hjälpt mig i situationer där jag känt mig rätt. Jag har fått upplevt frihet från det och det känns härligt att få proklamera det, säger han.

År 2018 släppte GK Lovsång skivan ”Bered dig att möta din Gud”, följt av skivan ”Ditt namn är störst” 2020. Nu släpps den tredje skivan i det som blivit en trilogi, skivan ”Gud är här”.

– Vi ville döpa skivan till det och bara proklamera att Gud är i vår mitt. Vad händer om vi sätter vår tro till det?

GK Lovsång hoppas nu att skivan ska vara med och väcka människors tillbedjan.

– Vi hoppas den ska få människor att lyfta blicken och se på Jesus i en tid där det är mycket runtomkring oss som är mörkt. Vi hoppas att Jesus verkligen ska få bli ärad i vårt land, det är det som vi längtar efter.

Skivan ”Gud är här” släpptes 4:e november.

EU vill se märkning av AI-material

AI. En särskild märkning bör införas för AI-skapat material, anser EU-kommissionen i nya förslag. – Jag... tisdag 6/6 22:00

Varför driver Sveriges kristna råd splittrande teologi?

Ledare Teologi, vad är det? Kristendomskritiker svarar cyniskt: Teologi är som att befinna sig i ett mörkt... onsdag 7/6 00:10

Värt att fira 500 år av självständighet

Ledare Det mest ”internationella” en svensk kunde göra i går var att, precis som andra folk runtom i... onsdag 7/6 00:00