Vår själ väntar på Herren, han är vår hjälp och vår sköld. I honom gläder sig vårt hjärta, vi förtröstar på hans heliga namn.
Psaltaren 33:20-21

Världen idag

Nisbet – amerikansk försvarare av den lilla gemenskapen

Sociologen Robert Nisbets studie av hur USA:s samhälle omvandlades under åren kring förra sekelskiftet och framåt, där de mindre gruppernas sociala band försvagades, har fått stor betydelse för både konservativa och vänstern. Nisbet lade dock det avgörande ansvaret för de små gruppernas kris på staten och dess välfärdsprogram.

Kultur · Publicerad 05:00, 5 maj 2023

Jag har tidigare skrivit i Världen idag om den tyske ekonomen Wilhelm Röpke. Som några kanske minns var Röpke varm vän av marknadsekonomin, fast med villkoret att den måste vara förenlig med ett lands egen kultur och religion.

Han ansåg att en småskalig ekonomi med många verksamma – företagare, jordbrukare, hantverkare och andra – ger flest chanser att utvecklas i frihet. Därmed kan samhället nå en harmoni som dämpar konflikter och låter individer och familjer växa och fördjupas.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa hela artikeln.
En månad gratis!
Läs allt du vill med Världen idag DIGITAL
Du får tillgång till:
✓  Samtliga artiklar på varldenidag.se
✓  E-tidningen fem dagar i veckan
✓  Digitala korsord

Många bär ansvar för Sveriges resa från Bullerby till barnsoldater

Ledare Våld, sprängningar, skjutningar och regelrätta avrättningar fortsätter att plåga Sverige. Det... fredag 22/9 00:10

Viktigt att hedra pionjärerna när frikyrkligheten firar 175 år

Ledare I dag firar Sveriges frikyrklighet 175 år. Åtminstone om man betraktar dopen vid Vallersvik som... torsdag 21/9 00:40