Ty det är bättre att lida för goda gärningar, om det skulle vara Guds vilja, än att lida för onda gärningar.
1 Petrusbrevet 3:17

Världen idag

Nisbet – amerikansk försvarare av den lilla gemenskapen

Sociologen Robert Nisbets studie av hur USA:s samhälle omvandlades under åren kring förra sekelskiftet och framåt, där de mindre gruppernas sociala band försvagades, har fått stor betydelse för både konservativa och vänstern. Nisbet lade dock det avgörande ansvaret för de små gruppernas kris på staten och dess välfärdsprogram.

Kultur · Publicerad 05:00, 5 maj 2023

Jag har tidigare skrivit i Världen idag om den tyske ekonomen Wilhelm Röpke. Som några kanske minns var Röpke varm vän av marknadsekonomin, fast med villkoret att den måste vara förenlig med ett lands egen kultur och religion.

Han ansåg att en småskalig ekonomi med många verksamma – företagare, jordbrukare, hantverkare och andra – ger flest chanser att utvecklas i frihet. Därmed kan samhället nå en harmoni som dämpar konflikter och låter individer och familjer växa och fördjupas.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa hela artikeln.
En månad gratis!
Läs allt du vill med Världen idag DIGITAL
Du får tillgång till:
✓  Samtliga artiklar på varldenidag.se
✓  E-tidningen fem dagar i veckan
✓  Digitala korsord

Nya dykningar vid Estonia ska ge kunskap om bildäcket

Estonia. I mitten av juli planeras för nya dykningar vid Estonias vrak. Målet är att filma på bildäck och... tisdag 30/5 20:00

Den gamla pingsteelden faller än

Bönekrönika ”Guds rike består inte i ord utan i kraft” (1 Kor 4:20). Vid en städning i hemmet härom dagen kom... tisdag 30/5 00:00