Ingen har större kärlek än den som ger sitt liv för sina vänner. Ni är mina vänner, om ni gör vad jag befaller er.
Johannesevangeliet 15:13–14

Världen idag

Magdalena anknyter till S gamla framgångsrecept

Socialdemokraterna har alltid haft som strategi att vara i opposition mot problem och orättvisor i stället för att förhålla sig till en politisk motståndare. Framgångsreceptet har varit att i valrörelserna framställa sig själva vara i opposition, även när de innehaft maktinnehavet, skriver Johan Westerholm.

Kultur · Publicerad 00:00, 25 nov 2021

Det är ofrånkomligt att stora delar av det svenska politiska samtalet rör sig runt Socialdemokraterna i någon mån. Socialdemokraterna har sedan regeringen Branting i det närmaste totalt dominerat det svenska regeringsinnehavet med bara ett fåtal perioder med borgerligt maktinnehav.

Även om Sverige går in i ett mer europeiskt, och instabilt, politiskt klimat så kvarstår det faktum att 100 år av dominans sätter sina spår.

Förutom Fredrik Reinfeldts ”Nya moderater” har oppositionen alltid kommit att förhålla sig till Socialdemokraterna i stället för samhällsproblemen. Och det är just detta förhållningssätt, som varit garanten för en socialdemokratisk makthegemoni under hundra år.

Socialdemokraterna har haft som strategi ända sedan Hjalmar Branting och socialdemokratins stora tänkare Nils Karleby, arkitekten bakom folkhemmet, att vara i opposition mot problem och orättvisor i stället för att förhålla sig till en politisk motståndare.

Det är genom detta förhållningssätt som Socialdemokraterna klarat av att vara i opposition under valrörelser mot sig själva.

Nu ska inte Fredrik Reinfeldt helt äras för hans omstöpning av Moderaterna. Detta var i grunden ett verk av den kvartett som hans företrädare Bo Lundgren bildade tillsammans med Ulrika Schenström, Sven-Otto Littorin och Mikael Odenberg.

Denna kvartett kom sedan att kompletteras med Anders Borg och Per Schlingmann som var för sig bidrog till arbetet med sina kompetenser. Den ekonomiska samt den kommunikativa.

Reinfeldts bidrag kom att bli dragloket som drog detta projekt i mål. Att inför valrörelsen 2006 inte behöva förhålla sig till Göran Persson utan adressera samhällsproblemen och bristerna direkt.

När nu Socialdemokraterna har växlat ut Stefan Löfven ser vi hur Magdalena Andersson återvänder till det som Nils Karleby stakade ut. Att stå i opposition mot brister och ta problemformuleringsinitiativet i stället för att prata om oppositionen.

Detaljer i hennes linjetal ger tydliga signaler om att det är ett nygammalt recept som hon kommer återuppliva.

Inte bara nämnde hon Karleby vid namn i sitt installationstal utan hon såg till att lyfta fram Socialdemokraternas de facto chefsideolog i sitt tack – Anne-Marie Lindgren. Okänd för de flesta men med en i det närmaste ikon-liknande status i partiet. Lindgren utgör själva sinnebilden för Karlebys tankegods.

Anne-Marie Lindgren har en lång erfarenhet av socialdemokratisk idéutveckling och kom att arbeta inte bara med Tage Erlander utan även med både Olof Palme och Ingvar Carlsson.

Carlsson bjöd för tio år sedan i ett tal som han höll till Lindgren på två korta minnesbilder från sitt liv i politiken.

Det ena minnet var när han skulle intervjuas inför tjänstetillsättningen av statssekreterartjänsten vid sidan av Olof Palme i statsrådsberedningen. Han kom in i rummet och skulle intervjuas av statsministern själv, Tage Erlander.

Carlsson fick en enda fråga under intervjun och den var: ”Hur väl kan Carlsson sin Karleby”? Carlsson redogjorde i 60 minuter. Carlsson fick jobbet.

Det andra minnet var mer personligt. Ingvar Carlsson berörde även hur reformarbetet gick till i statsrådsberedningen under Tage Erlanders sista år med duon Palme och Carlsson som närmaste medarbetare.

De kunde ha bokat ett möte de tre i någon sakpolitisk fråga med Anne-Marie Lindgren inbjuden. Hon hade lite senare vanor än de övriga tre och inte sällan dök hon upp långt efter nio, oavsett om hennes chef hade kallat till ett möte. Ingvar Carlsson berättade:

”Där satt vi. Tre gubbar. Och väntade. Alla visste vi att det inte var någon idé att börja utan Anne-Marie. Det var hon som hade idéerna och de tekniska lösningarna”.

Med tanke på att detta förhållningssätt, det pragmatiska bygget av folkhemmet, även delades av Göran Persson som, vilket är vida känt, är Magdalena Anderssons kanske viktigaste rådgivare, så bör det stå klart att det är en helt annan motståndare som oppositionen nu möter i valet 2022.

En motståndare som har lyckats med att reformera sitt eget ledarskap som socialdemokratin känner igen sig i.

Som inte förhåller sig till sina politiska motståndare utan i stället försöker adressera samhällsproblem. Något som borde få oppositionen att fundera på sin framtid.

Inte bara nämnde hon [Magdalena Andersson] Karleby vid namn i sitt installationstal utan hon såg till att lyfta fram socialdemokraternas de facto chefsideolog i sitt tack – Anne-Marie Lindgren.

En nystart för Sverige – eller en smart uppstart på valrörelsen?

Ledare Så fick Sverige en ny regering och det politiska kaoset är för tillfället avvärjt. En... torsdag 2/12 00:10

Folkmord i Xinjiang bäddar för hård dom

Ledare Att Kinas president, Xi Jinping, nu formellt kan knytas till interneringslägren för uigurer kom... torsdag 2/12 00:10

Varje cell kommer att fortsätta hävda att vi är antingen man eller kvinna.

Ledarkrönika Man kan säga mycket om den nyliga debattartikeln i Expressen där företrädare för Liberala... torsdag 2/12 00:09

Gud är inte längre bort än att han sträcker ut sin hand till dig när du ropar.

Inför söndag Den här söndagen har kyrkoårstemat ”Guds rike är nära”. Tänker vi i tid, eller rum? Tänk, vad det... torsdag 2/12 00:00

Levande ljus är inte den största brandrisken

Säkerhet. Advent är här, en hektisk tid för brandkår och räddningstjänst. Men tvärtemot vad många tror är det... torsdag 2/12 05:00
E-tidning
Världen idag är en obunden nyhets­tidning på kristen grund. Tidningen kommer ut tisdag–lördag. Fredags- och lördagsutgåvorna publiceras endast digitalt.
Senaste magasinen

Signe delar frimodigt sin tro på Youtube

Ung Videoblogg. Signe Jansson försökte till varje pris gömma undan sin kristna tro under sin skolgång. Men en enkel...
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier