Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också.
Matteus 6:33

Världen idag

Kristen rocklegendar från USA gästar Ljungbyband

Soundless Whisper debuterar med sitt första album, präglat av deras egen resa med Gud. Dessutom får de oväntad draghjälp från den kristna rocksångaren John Schlitt från bandet Petra.

Kultur · Publicerad 05:00, 24 nov 2022

Soundless Whisper såg dagens ljus 2010, när Zharlie Sambeko och Fredrik Bergman – som har vana av att spela i hårdare band – och deras bandkompisar gjorde en lite mer radiovänlig rocklåt i kyrkan hemma i Ljungby.

– Det blev startskottet till att göra lite mer radiovänlig metall, berättar Fredrik Bergman, keyboardist i bandet.

Efter en tid gick några av bandets medlemmar vidare till andra projekt, men Zharlie och Fredrik blev kvar och nya medlemmar kom in. Sedan dess har de båda tillsammans spånat på det album som först nu blivit klart.

– Det beror egentligen på att vi hållit på med sex olika skivor, i olika genrer, samtidigt. Men det här är det projekt som vi har i vårt hjärta och vill satsa mest på, säger Fredrik Bergman.

Under arbetets gång har de varit noga med att de vill hålla en hög nivå, inte bara ha två bra låtar och resten av materialet blir till transportsträckor. Det har också gjort att arbetet dragit ut på tiden.

– Vi har jobbat för att varje låt ska tilltala någon, och valt bort en del låtar som vi från början trodde skulle vara med, berättar Zharlie, som är gitarrist och sångerska i bandet.

Och nu är äntligen albumet klart och redo för släpp. Först till alla som förbeställt det som fysiskt album och i december även digitalt.

– Det är jättekul att kunna hålla en LP i handen nu, det är en nästan lite overklig känsla, säger Fredrik.

Ljungbybandet har på albumet fått oväntad hjälp i form av en av den kristna rockscenens största legender. John Schlitt, sångare i det kristna bandet Petra, gästar nämligen på flera av låtarna.

– Vi har båda vuxit upp med Petra och älskar hans röst. Han är en fantastisk sångare, säger Fredrik.

När Petra häromåret gjorde en spelning på Öland passade Soundless Whisper på att fråga John Schlitt om han ville medverka på skivan – och han tackade ja.

– Vi skickade musik till honom och han gillade vad han hörde och ville stötta oss. När han sade ja var det rent surrealistiskt, säger Zharlie Sambeko.

John Schlitts medverkan ger onekligen Soundless Whisper extra draghjälp.

– Eftersom vi är ett litet, okänt band från Ljungby är det fantastiskt att ha med en av världens bästa sångare i den kristna genren, menar Fredrik.

Debutskivan är fylld av texter med den röda tråden att upptäcka Gud på ett nytt sätt. Mycket av det är hämtat från Zharlies egen resa genom utbrändhet och kamp mot depression, som hon nu blivit fri ifrån.

– Det är mycket fokus på att komma från det mörka till det ljusa. Vi hade båda en period där vi upptäckte Gud på ett nytt sätt och insåg hur nära och kärleksfull han verkligen är, berättar Fredrik.

De båda upptäckte, på sina vardera resor, hur gudsbilden förändrades. Något som också präglat skivan och även gett den dess titel, Breakthrough.

– Från att han känts lite långt borta har det gått till att vi insett att Gud alltid är nära, oavsett vad som händer. Det blev ett så stort genombrott i våra liv, säger Zharlie.

Nu hoppas de att albumet ska bli en skiva som inte bara lever en kort tid utan följer lyssnarna länge. Precis som Petras musik gjort i deras egna liv från tonåren till i dag, där den fortfarande peppar dem i olika situationer.

– Det är mycket det vi vill göra med den här skivan – vi vill förmedla hopp och framtidstro och hoppas att det ska följa med och beröra människor. Vi vill nå ut till dem som allra mest behöver det, säger Fredrik Bergman.

26 irakiska medborgare tvångsutvisade från Sverige

Politik. 26 irakiska medborgare har tvångsutvisats från Sverige. Transporten genomfördes under tisdagen,... onsdag 27/9 22:00

Jordskred och våldsvåg kan väcka Sverige till bön

Ledare När Sveriges kristna i söndags bad och fastade skedde det mot fonden av lördagens stora katastrof i... torsdag 28/9 00:10

Akta dig för andlig skräpmat

Ledarkrönika Både samhället och kristenheten är splittrade. Auktoriteter undergrävs, inflationen drabbar vanliga... torsdag 28/9 00:00