Ty det är bättre att lida för goda gärningar, om det skulle vara Guds vilja, än att lida för onda gärningar.
1 Petrusbrevet 3:17

Världen idag

Kristen boxare skildras i film – vill förmedla hopp och tro

I boxningsringen skördade George Foreman stora framgångar. Men när hans liv nu filmatiseras vill han att tittarna ska ta med sig något annat än boxning.

– Tro på Gud är vad den här filmen handlar om, säger han.

Kultur · Publicerad 11:00, 30 apr 2023

Filmen Big George Foreman, som handlar om världsmästaren i tungviktsboxning och OS-guldmedaljören George Foreman, har premiär i USA på fredag.

I filmen beskrivs bland annat en nära döden-upplevelse som den kristna boxaren hade 1977, strax efter att han förlorat en titel­match mot Jimmy Young.

– Jag var i omklädningsrummet ... gick fram och tillbaka och sade: ”Jag bryr mig inte om den här matchen jag förlorade. Jag är fortfarande George Foreman. Jag kan vinna nästa match och jag har min filmkarriär, jag har pengar på banken”, berättar han för sajten Christian Headlines.

Han tyckte att han kunde pensionera sig nu och dö. Och just då ska han plötsligt ha kollapsat och de facto upplevt att han var nära att dö.

– Plötsligt stod jag inför döden och visste att jag höll på att dö, berättar George Foreman.

Inom honom ekade samtidigt en röst: ”Du tror på Gud, varför är du rädd för att dö?”

– Och jag var rädd – det var jag verkligen. Jag försvann ut ur detta liv. Över mig, under mig, överallt runt mig fanns ingenting. De mest sorgliga tankar du kan tänka – mångfaldiga dem, säger han.

Därefter ska han ha utbrustit: ”Jag tror fortfarande att det finns en Gud!”, och plötsligt upplevde han det som att en hand drog upp honom ur tomheten och bort från döden.

– Jag var vid liv och andades i omklädningsrummet. Jag började ropa: ”Jesus Kristus lever i mig.” Jag fick en andra chans att leva, berättar han för Christian Headlines.

Händelserna i omklädningsrummet fick George Foreman att lägga sina boxningshandskar på hyllan. I stället började han evangelisera och öppnade ett ungdomscenter. När pengarna tog slut för det arbetet i slutet av 80-talet började han boxas igen och vann sin andra tungviktsmästartitel 1994 – som äldsta titelhållare någonsin.

Filmen Big George Foreman kretsar kring hans liv och karriär.

– Det viktigaste jag vill att de som ser filmen ska ta med sig är att det finns hopp, det finns en levande Gud. Och jag är beviset på det, säger han och fortsätter:

– Det är allt – glöm boxning och att vinna och förlora och allt det. Tro på Gud är vad den här filmen handlar om, säger han.

Jag fick en andra chans att leva.

George Foreman

• Föddes 10 januari 1949 i Texas.

• Bland meriterna finns ett OS-guld (1968) och två världsmästartitlar (1973 och 1994). Han avslutade karriären 1997 efter sammanlagt 76 segrar och fem förluster.

• Utöver att vara boxare är George Foreman pastor och entreprenör, känd bland annat för sina grillar.

Texas stoppar skolböcker med sexuellt innehåll

USA. Böcker med ”sexuellt explicit” material ska förbjudas från skolbibliotek i Texas, enligt en ny lag... tisdag 30/5 11:00

Den gamla pingsteelden faller än

Bönekrönika ”Guds rike består inte i ord utan i kraft” (1 Kor 4:20). Vid en städning i hemmet härom dagen kom... tisdag 30/5 00:00