Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

Mörkets furste fick stort fokus i Cyperns bidrag vid lördagens melodifestival. På hemmaplan i Cypern utbröt en folkstorm mot landets bidrag som öppet och oförblommerat trånar efter mörkrets makt, djävulen, noterar Lennart Sacredeus i sin analys. Foto: Jessica Gow/TT

Europa behöver godhet – inte att lämna sig åt onda makter

Mörker och mörka krafter. Sådant fick mycket utrymme vid lördagens europeiska melodifestival, ESC, som genomfördes för 65:e gången.

”Pandemins mörker tog plats – inte tro, hopp och kärlek – som svar till Europas människor i den svåra tid som många upplever i pandemins spår”, skriver Lennart Sacredeus i en analys.

Kultur · Publicerad 00:00, 26 maj 2021

Inte sällan de senaste två decennierna har det funnits en underton med tydliga anspelningar på, eller ett direkt öppet, hbtq-tema i Eurovision Song Contest (ESC) liksom hemma i de svenska nationella uttagningarna. Detta för att främja en annan äktenskaps- och samlevnadssyn än den hävdvunna och traditionellt kristna.

Årets version av ESC framstår dock som präglat av pandemins mörker. Ja, mörker och mörka krafter tog plats – inte den tro, det hopp och den kärlek som skulle kunna vara svaret på det människor djupast sett längtar efter och, rimligtvis, kanske söker för att finna tröst och styrka.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa hela artikeln.
En månad gratis!
Läs allt du vill med Världen idag DIGITAL
Du får tillgång till:
✓  Samtliga artiklar på varldenidag.se
✓  E-tidningen fem dagar i veckan
✓  Digitala korsord

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10