Rättfärdighetens frukt ska vara frid, och rättfärdighetens verk vara ro och trygghet för evigt.
Jesaja 32:17

Världen idag

Kanske är det bättre att synd och skuld gör oss obekväma, snarare än likgiltiga?

Krönikor · Publicerad 00:00, 23 mar 2018

Vid tal om synd och skuld ryggar människan tillbaka och söker genast en flyktväg. Det känns obekvämt, utpekande och utgör kanske ett hot mot vår självbild som allmänt goda och fredliga varelser. Vi förstår nog syndens allvar, men riktar hellre fokus bort från oss själva. För visst finns det alltid någon annan som är värre?

Och just där sluter vi cirkeln som så tydligt bekräftar att ingen av oss är fri från synd. Vi återupprepar bara det beteende som föddes i samma stund som syndafallet blev ett historiskt faktum, och som gått i repris genom hela den mänskliga historien sedan dess. Vi sluter upp i ett eko av den första rösten som i ett försök att förklara sig själv oskyldig hävdade: Det var inte jag! Eller mer ordagrant i Första Mosebok 3:12-13 när Adam säger till Gud:"Kvinnan som du har satt vid min sida, hon gav mig av trädet, och jag åt." Och några meningar senare är det så Evas tur: ”Ormen förledde mig och jag åt."

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Ordkrig efter israeliska flygangrepp i Syrien

Missilangrepp Iran är redo att utplåna Israel, hävdar chefen för det iranska flygvapnet, sedan Israel angripit iranska mål i Syrien. – Vi slår till mot vem som än...

Det räcker inte med besvärjelser

Ledare Beklämmande röra Så här när dammet börjar lägga sig kan man fundera en del på förra veckans kaos i regeringsfrågan. Hur kunde S, MP, C och L ens komma på tanken att...