Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Jag är fullt övertygad om att vi alla kan vara med och hjälpa en människa i nöd.

Krönikor · Publicerad 00:00, 12 jan 2018

En ung flicka som nyss kommit till barnhemmet från bordellområdet var förkrossad. Hon grät, hon ville tillbaka till sin mamma. Det är egentligen inget konstigt med det, men när mamman fick höra detta tappade hon allt. Hon blev förtvivlad och arg och utryckte sig ungefär så här:

"Min dotter, vad vill du tillbaka till?! Förstår du inte? Det är bara en tidsfråga, sedan är vi kollegor. Du har inget val. Du kommer att bli fast i sexslaveriet, det finns inget utväg. Har du redan glömt vad som händer om nätterna? Då din låtsasfar kommer in och brukar våld och misshandlar oss. Det är bättre att jag kastar dig framför en lastbil än att du ska behöva genomlida det jag har genomlidit."

Den lilla flickan förstod. Hon fick sin framtid uppläst för sig. Antingen följer hon sin mammas fotspår, eller så får hon ett liv bortanför bordellen.

Det är så här det funkar. Flickor som föds på bordeller har inget val. Snart kommer en man att stå vid dörren, peka ut dem, dra med dem och sedan våldta dem.

Den lilla flickan följde med tillbaka till barnhemmet. Hennes mammas ord och tårar blev avgörande. Mamman hade en önskan: "Mitt barn, lyckas i livet. För då kan du en dag lyckas få ut mig härifrån."

En vecka senare har flickan ett annat ansikte. Hennes tårar har torkats, ett leende har hittat fram. Hon kommer fram och vill ha en kram. Hon förstår nu.

Alltså, livet är så sjukt orättvist. Vissa drar lotten att födas in i en trygg familj med alla förutsättningar att leva sin dröm. Andra föds in i ett smutsigt rum på en bordell i Kolkata, Indien, och får dagligen se sin mamma våldtas och förnedras. Sedan är det deras egen tur. Ju yngre, desto mer populär bland kunderna.

I början av december fick vi tillstånd att ta ut 20 kvinnor med hiv från ett bordellområde. De fick under en dag komma i väg, bort från området. Vi hade en liten picknick och sedan fick de shoppa sina julklappar. Vi berättade att vi är en familj, att det är människor i Sverige som gör detta möjligt.

Dagen efter kunde vi ta ut hundra barn från ett bordellområde, och sedan drog julprogrammen för 2017 i gång, som tagit månader av planering. Tusentals människor blev hjälpta. Stort fokus för i år var just bordellområdena. Totalt anordnades fyra program vid indiska bordeller.

Det anordnades även program för barnen och ytterligare ett för mammor och barn, som blev hämtade från respektive bordellområden till en inhyrd hall, där vi tillsammans hade ett program.

Jag kommer alltid att minnas det sista julprogrammet, kvällen 23 december. Vi kom in sent till bordellområdet. Mörkret hade fallit och det fanns en laddad och hotfull stämning i luften. Det var många människor som inte ville ha oss där.

Men vi tog oss in i ett hus och på översta våningen, på ett tak, satt många kvinnor och barn. De tittade på oss med en sådan kärlek och deras tacksamhet fann inga gränser. När de sedan fick sin julklapp – kanske den första i sina liv – var stämningen minst sagt känslosam.

Det kanske är så att vi inte kan rädda hela den här världen. Vi kanske inte heller kan stänga ner världens alla bordeller. Men jag är fullt övertygad om att vi alla kan vara med att hjälpa en människa i nöd. Att kunna resa en svag person och komma in med kärlek till en sårad själ.

Låt dem bli vårt nyårslöfte. Under 2018 ska vi hjälpa minst en människa att få ett värdigt liv. Jag är helt säker på att det även kommer att fylla ett tomt rum i våra egna liv, för jag tror att vi finner bestående lycka när vi gör något för någon annan.

Hur kan vi se på när antisemitismen tilltar?

Ledare Judar i Europa Hela 90 procent av judarna i Europa anser att antisemitismen har tilltagit de senaste fem åren. De alarmerande siffrorna presenteras i en ny studie...