Saliga är de som hungrar och törstar efter rättfärdighet, för de ska bli mättade.
Matteusevangeliet 5:6

Världen idag

Stefan Salmonsson, 60 år

Vad gör Stefan Salmonsson i garaget, hur kommer det sig att han alltid är glad och varför är det så bra att bli äldre? Världen idag fick några ord med pastorn och förkunnaren inför 60-årsdagen.

Jubilar · Publicerad 00:00, 17 jul 2020

– Det är väldigt kul att bli äldre, finns bara fördelar, säger jubilaren Stefan Salmonsson när Världen idag får tag på honom några dagar före den stundande högtidsdagen.

Kanske beror den positiva livshållningen på den grundglädje han beskriver att han alltid har haft. Men det faktum att hans pappa dog tidigt, när Stefan bara var 9 år, är också en anledning till att han är tacksam för varje år han får.

– Jag värdesätter familjen, att själv få vara pappa och att genom barnbarnen få se nästa generation växa upp.

Stefan beskriver att pappans alldeles för tidiga död blev dramatisk för hela familjen.

– Det har präglat oss, inte bara negativt, men det finns liksom ett före och ett efter pappas död, säger Stefan.

– Jag har fått nåd av Gud att välja det positiva, även i det som är djupt sorgligt.

Han menar att den inställningen till livet kommer från hans mamma, som blev änka i 40-årsåldern. Även om Stefan som barn kunde registrera att det inte var enkelt för mamman, såg han att hon valde det ljusa och det positiva. Den inställningen överfördes på Stefan.

– Jag har också haft flera svåra saker i livet, men det finns alltid val att göra som pekar mot framtid och liv. Det fick jag med mig hemifrån, säger Stefan.

Han fick också med sig en barnatro, men beskriver det som att han kom på villovägar i tonåren. Men en dag, när han låg i lumpen i Örebro, fick han ett möte med Gud.

– Jag upplevde att Gud sökte mig där i militärsängen. Det som var sått i mig som liten blev aktualiserat, säger Stefan.

Han överlät sig radikalt till Gud och började längta efter att lära känna den Jesus som han sett att andra kände. I samma stund fick han en visshet om att han också skulle tjäna Jesus.

– När jag tittar tillbaka på mitt liv ser jag att så har det blivit, säger Stefan.

Efter en tid gifte han sig med Marie och de hade en önskan - att tjäna Gud tillsammans. En händelse som präglat paret mycket är när de för första gången hörde trosundervisning genom Ulf Ekman, i Finnerödja på 80-talet.

– Han talade på ett sätt så att jag undrade om vi hade samma bibel, säger Stefan.

– Uppenbarelsen om vår identitet i Jesus innebar en enorm förvandling för oss.

Efter att ha gått bibelskola på Livets ord i Uppsala arbetade Stefan under många år som ungdomspastor och förkunnare i den församlingen.

– Det blev en träningsplats för mig men också ett fruktbärande liv på många sätt, säger Stefan.

Stefan ser det som en stor förmån att, under de 30 år de fanns i Uppsala, ha fått se ett sådant expansivt arbete växa fram både i Sverige och utomlands.

Så småningom flyttade de till Huskvarna där de fortfarande har sin utgångspunkt. Stefan lyfter fram en slags livsinställning som han burit med sig sedan den där dagen Gud mötte honom i militärsängen.

– Istället för att mina intressen drog iväg med mig, drog kallelsen att tjäna Jesus iväg med mig, säger Stefan.

Han menar samtidigt att han alltid fortsatt göra det som han tycker ger glädje i livet, genom att ta in sina egna intressen i tjänandet.

– Mitt liv kan liknas vid en å som rinner och finner olika vägar. Det som kvarstår är att mitt liv handlar om att tjäna Gud, förklarar han.

Det stora intresset för motorer har följt Stefan genom hela livet. På sin Facebooksida lägger han numera regelbundet ut korta klipp där han mekar med bilar och samtidigt delar med sig av en illustration från Bibeln.

– Det har blivit väldigt uppskattat och jag får mycket positiva reaktioner, säger Stefan.

Framöver säger Stefan att han kommer att fortsätta med det han alltid har gjort – han ändrar inte sitt budskap och ändrar inte det han tror på.

– Jag tror starkare idag på det jag trodde på för trettio år sedan, jag ser att det håller. Tron på Gud och hans möjligheter kanske aldrig har varit så viktiga som nu.

Jag har fått nåd av Gud att välja det positiva, även i det som är djupt sorgligt.

Stefan Salmonsson

Födelsedag: 17 juli

Familj: Marie, tre barn, fem barnbarn

Bor: Huskvarna

Bästa avkopplingen: Att vara med Marie

Gör mig lycklig: Vara med Marie och se att det går bra för familjen. Jag är egentligen lycklig jämt!

Så firar jag min födelsedag: Fira med familjen här i Sverige, Marie håller på och grejar.

Önskar mig: Jag har allt jag behöver, men jag önskar mig en fin dag.

Nuri Kino coronasjuk – manar till ansvar

Coronapandemin. Journalisten och författaren Nuri Kino är hemma igen efter att ha vårdats på sjukhus för covid-19.... onsdag 25/11 10:00

Vi får inte glömma bort att vi är fria i Kristus!

Arbetslivskrönika Inom ICCC, den Internationella kristna handels­kammaren, ser vi det som ett nyckeluppdrag från Gud... onsdag 25/11 00:00
E-tidning
Senaste magasinen