Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Roland Hermansson tillsammans med sin fru Birgitta. Foto: Privat

Pastorn firar 85-årsdagen med kalas och pensionering

I 65 år har Roland Hermansson varit i tjänst för Gud. Men i samband med sin 85-årsdag går han nu till slut i pension på riktigt.

– Barnen tror inte på mig, för jag har sagt förut att jag ska sluta, säger han och skrattar.

Jubilar · Publicerad 00:00, 25 aug 2023

Hans plan var egentligen inte att bli pastor eller missionär. Efter uppväxten i en kristen familj, med söndagsskola och allt vad det innebar, levde Roland Hermansson ett helt annat liv under en period.

– Men jag upplevde att Gud var med även då och talade till mig, jag kunde inte fly från honom, säger han.

20 år fyllda besökte han en väckelsekampanj i Skövde, och fick där ett profetiskt tilltal om att han skulle tjäna Gud.

– Jag förhandlade länge med Gud och tyckte att det nog fanns någon bättre än mig. Men då sade Gud till mig att jag skulle vara den jag var och att han skulle fylla alla mina behov, att inget skulle vara omöjligt för mig om jag bara litade på honom.

– Det har jag gått på sedan dess.

De var för exakt 65 år sedan, och sedan dess har han oförtrutet verkat för Guds rike. Fram tills i dag har han har kört hjälpsändningar i ett antal länder, grundat och haft pastorstjänster i Dalsland, på Styrsö och i Kristianstad, för att bara nämna några exempel. Dessutom har han predikat och evangeliserat i 50 länder, från Alaska i norr till Brasilien i söder, från Malaysia i öst till Peru i väst.

– Men jag har haft ett handikapp och det är att jag inte kan någon engelska. Men det har alltid löst sig på många märkliga sätt, berättar han.

Vid ett tillfälle passerade han genom Rumänien och stannade i en kyrka för att delta i en gudstjänst, och när han kom dit blev han ombedd att predika, men språket blev ett hinder.

– Då reste sig en person upp och sade att han bott i Ulricehamn i många år och att Herren sagt åt honom att resa hem till Rumänien. Vid gudstjänsten sade Gud till honom att han skulle tolka mig, så jag kunde stanna kvar och ha en serie möten.

Vid ett annat tillfälle skulle han resa till Bolivia, via flera mellanlandningar, och hans son försökte avråda honom från att resa. I stället sköts resan upp, och när han två dagar senare kunde resa träffade han i kön till incheckningen på Landvetter två svenskar som skulle resa till exakt samma plats som han själv. Något som gjorde att han fick hjälp hela vägen.

– Hela mitt liv har varit sådant, konstaterar han.

För Roland har det hela tiden varit självklart att fortsätta jobba. När många går i pension vid 65 har han bara fortsatt.

– Mina barn säger att jag inte är klok som fortsatt arbeta, men det har varit så roligt. Jag har känt glädje i att få betjäna människor och tjäna Herren, det har varit själva drivkraften.

Just nu jobbar han i Vallhamrakyrkan i Göteborg. Men i samband med att han nu fyller 85 kliver han av från den tjänsten – och går i pension på riktigt.

– Barnen tror inte på mig, för jag har sagt förut att jag ska sluta.

Hans 85-årsfirande blir därför en kombination av både födelsedagsfirande och avslut på sin tjänst i församlingen.

– Jag känner en otrolig tacksamhet över att jag behövts på så många ställen.

Dock är avslutet av tjänsten knappast ett avslut vad gäller predikningar.

– Jag har förfrågningar på så många olika håll så jag har fått tacka nej till det mesta. Men nu kanske det blir mer tid över till att säga ja ibland.

Samtidigt markerar födelsedagen något nytt i hans liv även på ett annat sätt:

– Det ska bli roligt att prova hur det är att vara pensionär också, säger 85-årsjubilaren med ett skratt.

Jag förhandlade länge med Gud och tyckte att det nog fanns någon bättre än mig.

Roland Hermansson

Födelsedag: den 29 augusti.

Bor: Kungsbacka.

Familj: Fru, tre barn, fem barnbarn.

Firar: Genom en festkväll i Vallhamrakyrkan i Göteborg med insamling till barn i Kolkata, Indien.

Önskar: Ett lite längre liv i frihet.

LRF: Minska vildsvinsstammen med 90 procent

Djur. Minska vildsvinsstammen med 270 000 djur till 30 000. Det begär Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och... torsdag 28/9 22:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00